KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

ČESKÝ FOTOSERVER RAJČE A JEHO KONKURENT PICASA

18.4.09 vložil některý z uživatelů služby Rajce.net svůj snímek, který bude mít na tomto serveru pořadové číslo 100 000 000. Za čtyři roky působení této služby na českém webu je to úctyhodný počet.

Více než 171 tisíc uživatelů, přes 1,5 milionu alb a od 18.4.09 i přes 100 miliónů snímků, které si měsíčně prohlédne kolem 700 tisíc unikátních návštěvníků. Tím vším se může pochlubit nejúspěšnější a nejnavštěvovanější české fotoalbum Rajce.net.

Většina změn, kterými Rajce.net prochází, je reakcí na požadavky uživatelů.

Mezi takové funkce patří například možnost vybrat si hlavní fotografii na titulku alba či změnit pořadí snímků.

Nebude to prý trvat tak dlouho a bude spuštěny komentáře k jednotlivým fotografiím.

Asi největší zájem pak vyvolá připravovaná možnost vložit na Rajce.net videosekvence natočené fotoaparátem. Uživateli je program sám upraví tak, aby bylo nahráno na web co nejrychleji.

„Nestyďte se a napište nám na adresu info@rajce.net, co byste na Rajčeti chtěli,“ vyzývá Miroslav Buček.

Více se dočtete na idnes.cz/...

Návod na vytvoření účtu a další rady nejdete zde...

Největším konkurentem Rajčete je program od Google Picasa (česky).

- Pokud Vám stačí jen rychle umístit fotky na web, popřípadně k nim přidat popis, tak Vám bude stačit Rajče, které mi přijde jednodušší a nabízí neomezený prostor pro vaše fotografie, ale foto je pak na webu v menším rozlišení.

- Pokud si ale s počítačem více rozumíte, doporučuji Picasu, která nabízí více funkcí ale prostor je 1 GB (1024 MB), což může být pro někoho hodně, ale i málo. Fotky si zde můžete nahrát ve větším rozlišení než tomu je u Rajčete a přes správce fotek Picasa 3 (který si musíte nainstalovat) se vám nabízí i více možností.

Google Picasa funguje jako virtuální prostor pro organizování, vyhledávání, úpravu, prezentaci a publikování fotografií. Můžete si třídit fotky, upravovat je, poslat je emailem, přehrát si je jako prezentaci, vytvořit CD, umístit obrázky na Google Earth a více.... A také objednat on-line tisk fotek u internetového prodejce (Rossmann, drogerie Teta, Digimax a Fotolab)
Co využívám je, že si můžete přidat určení místa fotek – tedy, kde jste ty fotky pořídili – za pomocí Google mapy. Každý se pak může podívat, kdeže jste to vlastně byli. Jednak se mapa zobrazuje u alba (ukázka) i jednotlivých fotek (ukázka). Také si můžete k fotce přiřadit značku (např. Pepa, Praha apod.) a pak jen kliknout na záložku a objeví se Vám jen fotografie (z různých alb) s touto značkou (např. fotky, kde je Pepa, či foto z Prahy) v jedné galerii.

Co mi vadí na Picase je, že pokud si fotky přejmenuji v PC a pak je teprve nahraji do programu, tak na Picase musím znova jednotlivé fotky pojmenovat, zato Rajče mi přebere popisy z PC a já je tak už nemusím znova pojmenovávat.

Pro srovnání stejné album na Rajčeti a na Picase (fotky na Picase jsou ve středním rozlišení, dají se nahrát i ve větším)
V Picase se dají i zvětšit náhledy, takže nemusíte otvírat všechny fotky

Další možnosti kde umístit svoje fotky je např, Flickr (v angličtině), webové uschovny (např. www.uschovnafotek.info, www.edisk.cz, více...)

DISKUZE - www.cyklistikakrnov.com/forum/...
Jaké jsou Vaše názory, tipy , rady k jednotlivým programům, jejich slabé nebo silné stránky,...

ANKETY: