KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

NEWSLETTER 3


Na kole jen s přilbou

Tento víkend budou v rámci projektu "Na kole jen s přilbou" zahájeny tzv. cyklo-hlídky, které se budou až do 22.9.2013 pohybovat každý víkend vždy v jedné z horských oblastí ČR a v Jihomoravském kraji v okolí Lednicko-Valtického areálu.
Tento pátek až neděli budete moci potkat 2 dvoučlenné cyklo-hlídky na Beskydských cyklostezkách a cyklotrasách v okolí Frenštátu pod Radhoštěm, Rožnova pod Radhošťěm a Frýdlantu nad Ostravicí.
Více na www.nakolejensprilbou.cz/...

Vychází nová turistická mapa České republiky, Topo Czech 2013
Jak je zvykem, mapa je k dispozici ve dvou úrovních podrobnosti, standardní Topo Czech 2013 (1:25 000) a prémiová Topo Czech PRO 2013 (1:10 000).
Novinky, např.:
Kompletn í aktualizace vrstvy na stav ke konci dubna 2013. Doplnění cca 120 000 nových úseků komunikací, zpřesnění manévrů (jednosměrky, zákazy odbočení, přikázané směry jízdy a další).
Mapa Topo Czech PRO nově umožňuje automatický výpočet trasy po turisticky značených trasách, cyklostezkách a významných polních a lesních cestách (*pozor na nastavení výpočtu tras: pěší + zakázat placené silnice).
Turistický routing (novinka mapy TOPO CZECH PRO verze 2013)
Výpočet trasy pro pěší (turistický routing) je novou funkcí, která rozšiřuje dosavadní síť navigovatelných komunikací o turistické trasy, lesní a polní cesty.
Více na www.garmin.cz/...

Cyklovýlet s rodinou, co si vzít s sebou a co s klidem nechat doma
Vyrážet na cyklovýlety s celou rodinou včetně dětí není žádná legrace. Alespoň ne pro nás dospělé. Děti by za tím měly vždy vidět především zábavu, my rodiče se holt musíme postarat o jejich servis bezstarostnosti. Tady je pár rad, jak toho při výletech na kole dosáhnout.
Více na http://folkman.blog.idnes.cz

Ježek pojede na Tour časovku. Je to výzva i splněný sen, říká
"Jirka bude na Tour oficiálním předjezdcem při časovce do Mont Saint Michel. Jeho čas tak bude pomyslnou metou pro profesionály, kteří se vydají na trať po něm," říká Petr Pečenka, ředitelŠkoda AutoČeská republika. Právě česká firma, jeden z hlavních sponzorů Tour, napomohla Ježkovi tento sen splnit.
Více na http://sport.idnes.cz

Česká vláda schválila novou Cyklostrategii
Po dvou letech jednání a příprav má Česká republika novou strategii, která bude určovat rozvoj cyklodopravy v následujících sedmi letech. Rovnoprávné postavení cyklistů, bezpečnější cesty, změna legislativy a více kilometrů ujetých v rámci běžného každodenního používání jízdního kola – to jsou hlavní směry, které by měla sledovat ČR v následujících letech, pokud jde o cyklistiku.
Více na http://www.nakole.cz

Trasy EuroVelo oficiálně značeny i v Česku
Trasy mezinárodní cykloturistické sítě EuroVelo vedou přes Českou republiku již několik let, ale dosud nebyly na našem území oficiálně značeny. To už od 18. května letošního roku neplatí – v tento den byl totiž v Jihomoravském kraji slavnostně otevřen první značený úsek EuroVelo v ČR – část trasy EuroVelo 9 – Jantarové stezky.
Více na http://www.nakole.cz

Hradubická Labská cyklostezka
Cyklostezka spojující Hradec Králové a Pardubice patří mezi významné a dlouhodobě podporované záměry obou měst, krajů i jednotlivých obcí. Tato navrhovaná stavba je dále součástí významné evropské dálkové cyklotrasy Labská stezka, která je na území ČR vedena podél řeky Labe od jejího pramene k hranici s Německem, kde pokračuje jako nejnavštěvovanější cykloturistická stezka Elberadweg.
Více na www.hradubickacyklostezka.cz

Parkovací dům láká. Využilo jej dva tisíce lidí, říká statistika
Unikátní parkovací dům pro kola, který v Hradci Králové funguje od poloviny letošního února do začátku května, už využily zhruba dva tisíce cyklistů. Parkovací dům funguje bez obsluhy. Bicykl na volné místo automaticky vynese výtah. Kolo je chráněné před nepřízní počasí a před zloději.
Více na http://hradecky.denik.cz

Bárta a König mohou na Vueltu! 
Dvojice Čechů Leopold König a Jan Bárta se může těšit na start na slavné Vueltě. Jejich stáj stáj NetApp-Endura dostala pro tento závod divokou kartu a čeští cyklisté patří k lídrům její sestavy.
Více na www.cyklonovinky.cz/...

Cykloparkování v příkladech
Kam s jízdními koly, když je zrovna nepoužíváme? Mnoho projektantů, architektů i provozovatelů a podnikatelů zapomnělo tento problém promyslet.  Výsledkem pak může být zmatek s jízdními koly.
Více na www.cyklodoprava.cz/...

Nová metodika cykloturistického značení usnadní orientaci cyklistům
Jasná pravidla pro navrhování cykloturistického značení zavádí metodická příručka, kterou ve spolupráci s Klubem českých turistů připravil tým odborníků projektu Česko jede.
Nová metodika upravuje tvorbu a značení mezinárodních, národních a regionálních cyklotras v jednotné, mezinárodně srozumitelné a technicky snadno proveditelné podobě. Materiál doplňuje současnou podobu značení cyklotras v ČR. Značky na dálkových trasách mohou podle tohoto materiálu obsahovat kombinaci turistických cílů a čísel cyklotras společně s logy dálkových cyklotras. Pro příznivce cykloturistiky z domova i ze zahraničí to představuje jednodušší a srozumitelnější systém, který kromě čísel cyklotras bude obsahovat také loga nadregionálních tras a mezinárodních dálkových tras EuroVelo.
Více na www.cyklodoprava.cz/...

Google zmapoval cyklotrasy v európskych štátoch
Google informoval o tom, že pre veľkú popularitu navigačných služieb pre cyklistov spracoval podklady pre ďalšie krajiny. Tentokrát sa zameral na Nemecko, Francúzsko, Poľsko, Írsko, Luxembursko a Lichtenštajnsko. Do mapových podkladov vniesol vektorové informácie o cyklotrasách a pridal aj všetky údaje potrebné pre navigáciu.
Více na http://tech.sme.sk/...

POZVÁNKY NA ZÁVODY:

MTBřezolupský sprint
Termín: 29.6.2013 v Březolupech, okres Uherské Hradiště
Od 13:00hod.proběhne registrace závodníků,start je naplánovaný od 14:00hod.Bez placení startovného.
Pojede se okruh 7 km s převýšením asi 100m po polních cestách,jsou vítaní závodníci všech věkových kategorií.
http://mtbrezolupskysprint.webnode.cz/

Bike Valachy s Jaroslavem Kulhavým
Datum konání: 13.7.2013
Srovnej síly s profesionály v čisté přírodě Beskyd!

V malebném údolí Velkých Karlovic a okolí se uskuteční první ročník - závodí se o prize money, kola Specilized a další mimořádně atraktivní ceny v celkové hodnotě přesahující 750 000 Kč!
Druhý závod VALACHY TOUR s centrem u Ski areálu Razula. Bikový maraton po ostrých valašských kotárech. Trať vede přes Miloňovou, následně se dvakrát překonává hřeben Vsetínských Beskyd. Poté trať závodníky povede před Třeštík a kolem hotelu Horal na Oselnou a hřeben Javorníků. Přes sjezdovku Razula se závodníci dostanou až do cílového prostoru. Nádherné výhledy, vydatné kopce a náročné sjezdy, ale i četné singltrailové pasáže. Lahoda pro každého bajkera! více na www.valachytour.cz 
Cena: 550.00 Kč
valachytour@valachy.cz
Tel.: 571 477 300 
http://www.valachytour.cz

BIKE SRAZ NA VYSOČINĚ
Letos se koná 19.-21.7 . Idea i skladba celé akce zůstává stejná, nač měnit něco co funguje a dle ohlasů je chváleno.

Lahofer Author Cup
Termín: 7.9.2013  10:00
Popis: MTB maratón 50 km / 900 m kolem Vranovské přehrady se startem a cílem v Chatové osadě "Pohádka" Lančov. Trať závodu je vedena po silnicích, lesních a polních cestách, v malebných lokalitách Bítova, Chvalatic, pláže a hráze Vranovské přehrady, Vranova nad Dyjí a Lančova. Svým profilem a povrchem je určena ke sportovnímu vyžití široké veřejnosti. Závod je součástí Author maraton tour 2013
Startovné: 500,- /600,- Kč
Kontakt: Jaroslav Velecký, Chatová osada Pohádka, Lančov DS 2/2, 671 06 Šafov
mobil: 602475048, e-mail: mtb@lancov.cz http://www.vranovskapohadka.cz/

Nakonec jedno video k pobavení