KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist
Dostupnost podle Monitoring-serveru.cz

TRÉNINK - KVĚTEN

 

Květnový článek nebude více méně o tréninku, ale budeme se zabývat dost zanedbávanou věcí v cyklistice. Jedná se o kompenzaci neboli zotavení.

Z časového hlediska rozlišujeme 3 typy zotavení.
- průběžné
- bezprostřední po zatížení
- dlouhodobé

Tyto tři typy zotavení si nyní rozebereme, aby jste viděli, jak důležité je zotavení pro váš organismus a následně pro váš budoucí výkon.

Průběžné:

Průběžné zotavení probíhá především mezi intenzivním zatížením jak při tréninku tak při závodě. Pomocí tohoto zotavení probíhá obnovování vnitřního prostředí a rovnováhy, jako například resysntéza ATP.
V praxi se toto děje při závodě, kdy intenzita zatížení klesá například po těžkém stoupání a následném sjezdu. Průběžné zotavení je také ukazatelem trénovanosti. Čím lepší trénovanost, tím rychlejší pokles tepů a zotavení vnitřního prostředí.

Bezprostřední:

Probíhá po závodě nebo těžkým tréninku prostřednictvím snížení intenzity na 40-50% MTF.
Je to tzv. vyjetí, které nám napomáhá odbourat velké množství laktátu, který je limitujícím prvkem pro další závod nebo kvalitní trénink.
Laktát odbourávají především tyto orgány. Játra 50%, nezatěžované svalstvo 30%, ledviny a srdce 20%.
Nedoporučuje se po náročné fyzické zátěži konzumovat alkohol, jelikož alkohol je složený z jednodušších molekul, které mají přednost před laktátem při odbourávání. Následkem toho je, že laktát zůstává v organismu mnohem déle a následně probíhá mnohem méně efektivnější odbourávání kyseliny mléčné, tedy laktátu.

Po závodě nebo těžkým tréninku doporučuji alespoň 10-20 min vyjetí, výklus atd... v lehkém tempu, tzn. 40-60% MTF. Toto vyjetí by mělo následovat 15-60 min po skončení fyzické zátěže, aby výsledek byl co nejefektivnější.

Dlouhodobé zotavení:

Trvá několik hodin až několik dní, vše záleží na délce zátěže. Probíhá obnovování energetických rezerv v organismu. Kladně ale i záporně projevujícími se faktory je životospráva, pitný režim, spánek, psychika.


TRENUJ.CZ – jsme tu pro Vás!

 



DISKUTUJTE ZDE...