KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

TOUR DE FRANCE 2016


U proslulé pláže Utah v Sainte-Marie-du-Mont v Normandii se rozhodne v první etapě 103. ročníku Tour de France o úvodním držiteli žlutého trikotu 103. ročníku. V neděli 24.7.2016 pak tradičně skončí spurtérským finále na Champs-Élysées v Paříži.

Tour projede územím celkem čtyř států – pyrenejské zkoušky se odehrají ve Španělsku i Andoře a také Alberto Contador, který před šesti lety v tomto malém knížectví udělal první zásadní krok ke svému druhému celkovému triumfu). V následující desáté etapě čeká na cyklisty i nejvyšší bod ročníku, z Vuelty dobře známý Port d'Envalira, který je tak letošní cenou Henriho Desgrange.

Na závodníky letos čeká 7 náročných výšlapů. Ne často zařazovaná větrná hora Mount-Ventoux v Provence, v Alpách pak Grand Colombier, Finhaut-Emosson ve Švýcarsku, novinka Bisanne, Saint-Gervais (místo posledního ze čtyř horských dojezdů ročníku) nebo Joux-Plane v závěrečném vysokohorském finále

Etapy podle blesk.cz/...
5. etapa Limoges / Le Lioran - 216 km
náročnost 3/5 (středa 6.7.16)
Při prvním seznámení s výraznějšími kopci by měli zbystřit jezdci, jejichž záměrem je pohybovat se vysoko v celkovém pořadí, a raději by se měli držet v popředí.

7. etapa L‘Isle-Jourdain / Lac de Payolle - 162,5 km, náročnost 4,5/5 (pátek 8.7.16)
Stoupání první kategorie a pak technický sjezd do cíle. Rozhodovat se ještě nebude, ale důležitý poznatek, jak na tom favorité jsou, zde čekejte.

8. etapa Pau / Bagnères-de-Luchon - 184 km, náročnost 5/5 (sobota 9.7.16)
Čtyři horští velikáni za sebou a jako první z nich bájný Col du Tourmalet. Jednoznačná prověrka nohou a taktické připravenosti těch nejlepších: na Tourmaletu ještě všechny síly vydávat nebudou, na krev se půjde až v posledním ze čtyř stoupání.

9. etapa Vielha Val d‘Aran / Andorra-Arcalis - 184,5 km, náročnost 5/5 (neděle 10.7.16)
Andorské etapy bývají prezentovány jako ty z nejtvrdších, ať už se jedou na Tour nebo na Vueltě. Před prvním volným dnem si pořadatel dal záležet, aby z jezdců vysál všechno. Vloni se Andorra stala osudnou Chrisi Froomovi na Vueltě.

12. etapa Montpellier / Mont Ventoux - 184 km , náročnost 4/5 (čtvrtek 14.7.16)
Klidně i rozhodující momenty celého 103. ročníku. Francouzi mají svůj státní svátek a touží se na Mont Ventoux ukázat, špička kolem Frooma, Contadora a Quintany bude ve stejném čase pomýšlet na nejdůležitější nástupy letošní Tour.

15. etapa Bourg-en-Bresse / Culoz - 159 km, náročnost 4,5/5 (neděle 17.7.16)
Favorité se musí snažit tady neztratit, a i pro ně to bude těžká práce. Na trati až do závěrečných okruhů není místa pro odpočinek. Na Grand Colombier se bude v závěru stoupat ze dvou různých stran.

19. etapa Albertville / Saint-Gervais-Mont Blanc - 146 km , náročnost 5/5 (čtvrtek 22.7.16)
Kdo se vydal ze všech sil v časovce, toho může postihnout kolaps nebo osudová chyba z únavy, jak se to stalo na nedávném Giru do té doby neohroženě vedoucímu Kruijswijkovi. Horské výstupy budou patřit k nejtvrdším v letošním ročníku.

20. etapa Megève / Morzine - 146,5 km , náročnost 5/5 (pátek 23.7.16)
Poslední šance udělat něco s celkovým pořadím. Večer v cíli už bude na jakékoliv pokusy pozdě, vítěz Tour de France bude znám právě v tento den. Kopců pro útoky je v etapě dost, všechny ale vedou k divokému finále dvanáct kilometrů dlouhém sjezdu do Morzine.

Profily etap jsou z: https://www.tourdeforce.org.uk/route-map/

Etapy ve zkratce:
- Celková délka 3519 km
- 9 rovinatých etap
- 1 kopcovitá etapa
- 9 horských etap, 4 končí na kopci
- 2 individuální časovka
- 2 dny odpočinku

Zajímavé postřehy z ceskatelevize.cz/...
Ve startovním poli
nacházíme nestory (Sylvain Chavanel se na Tour představí pošestnácté v řadě, Adam Hansen absolvuje patnáctou Grand Tour bez přerušení, Matteo Tosatto, kolega Romana Kreuzigera v Tinkoffu, rozšiřuje svou obdivuhodnou kolekci třítýdenních etapáků na číslovku 34!)

Ale také několik zajímavých návratů: vítěz čtyř etap na Tour Španěl Luis Leon Sanchez se ve Francii naposledy představil před čtyřmi lety a teď bude pomáhat nováčkovi Fabio Aruovi. Majitel dvou medailí ze světových šampionátů Dán Matti Breschel (od letoška v Cannondalu) má dokonce šestiletou pauzu, ale rekordmanem v tomto ohledu je zcela jistě 39letý Španěl Ángel Vicioso z Kaťuše, který byl na Tour naposledy v roce, kdy sedmičku triumfů v řadě "završil" jistý Lance Armstrong (tedy před 11 lety, tehdy v dresu Liberty Seguros jako parťák bažanta Contadora).

A pak tu máme letos mimořádně zajímavou skupinu "nových" tváří (mnozí z nich se už totiž pořádně ukázali na Giru nebo Vueltě). Poprvé se na Tour představí jezdci kalibru Fabia Arua, Mikela Landy, Ilnura Zakarina, Juliana Alaphilippa nebo Sergia Henaa.

Jak těžké je probít se do devítky vyvolených v týmu potvrzují i příklady poněkud "šedivějších" noviců, třeba třiatřicetiletých Domenica Pozzoviva a Ilja Keisseho. Zajímavé bude také sledovat, jak si v nových působištích povedou Mark Cavendish, Marcel Kittel, Pierre Rolland, Richie Porte nebo Dan Martin.

Česko bude reprezentovat trojice závodníků
Roman Kreuziger, startující na Staré dámě posedmé (a poprvé v dresu národního šampiona, který se v pelotonu bude krásně vyjímat), už patří mezi její stálice; Petr Vakoč ve své průlomové sezoně je pátým nejmladším nováčkem ročníku, a proč by si nemohl vyhlédnout jednu etapu tak jako vloni ve stejných barvách Zdeněk Štybar?; no a věřme, že Jan Bárta bude v kategorii "comeback roku" po loňských technických trablech v úvodní časovce v Utrechtu znovu patřit mezi elitní světové jezdce proti chronometru ve dvou individuálních testech.

Podle sázkové kanceláře http://sports.williamhill.com/... je favoritem na celkového vítěze Christopher Frome (2,20), před Nairo Quintanou (2,50), Alberto Contadorem (8,00), Fabiem Aru (15,00) aRichiem Portem (17.,00).
V bodování o nejlepšího vrchaře je tipováno pořadí: Nairo Quintana (4,00), Christopher Frome (6,00), Alberto Contador (10,00). V bodovací soutěži: Peter Sagan (1,50), Marcel Kittel (5,50), Andre Greipel (7,00), Mark Cavendish (8,00)
Další tipy sázkových kanceláří najdete zde:www.oddschecker.com/cycling/tour-de-france/winner

VYSÍLÁNÍ V ČEŠTINĚ:
Na Eurosportu
se diváci mohou těšit na téměř 100 hodin živého vysílání z největšího cyklistického závodu planety. Z každé etapy budeme vysílat 3–6 hodinový přímý přenos.
Etapy TdF budou komentovat Štěpán Straka a Martin Hačecký, v některých etapách je tradičně doplní zajímaví hosté.
Hlavním expertem Eurosportu bude letos během Tour de France bývalý úspěšný profesionál Juan Antonio Flecha, jehož rozhovory a postřehy mohli diváci slyšet už během minulých Grand Tour.
Každá etapa Tour de France bude uvedena i zakončena programem Tour de France Extra (15–30 minut), který představí minulou i nadcházející etapu, favority i předpovědi a názory expertů a závodníků.
Bezprostředně po dojezdu etapy přiblíží Tour de France Extra divákům atmosféru z cíle, analýzy expertů, rozhovory se špičkovými jezdci i manažery jednotlivých týmů.
To nejlepší z každé etapy Tour de France mohou diváci sledovat vždy večer v hodinovém sestřihu nazvaném Le Tour By LeMond, v němž se představí Greg LeMond, trojnásobný vítěz francouzské Grand Tour. Začátky budou mezi 21. až 23. hodinou.

 A jedna novinka: Česká redakce Eurosportu bude během Tour de France spolupracovat s magazínem RoadCycling.cz kde se objeví postřehy našich komentátorů – hledejte Okénko komentátorů Eurosportu.

Eurosport připravil před TdF pro cyklistické fanoušky aplikaci Eurosport Tour ve spolupráci s platformou Strava. Zúčastnit se mohou cyklisté z celého světa, stačí se zaregistrovat na http://www.eurosport-tour.com a najíždět kilometry.

Vysílání na ČT 4:
-
http://www.ceskatelevize.cz/porady/11177713200-tour-de-france-2016
- http://www.ceskatelevize.cz/sport/tour-de-france-2016/... - rozpis vysílání a komentátorů

Soutěže:
Na ČT Sport můžete vyhrát Author Charisma 55 2016 na karbonovém rámu a vidlici, závodní silniční speciál s certifikátem UCI

Charakteristika jednotlivých etap: http://isport.blesk.cz/...

Info (cz):
http://supercycling.cz/novinky/tour-de-france/
http://www.ceskatelevize.cz/sport/tour-de-france-2016
http://sport.idnes.cz/cyklistika.aspx (také zprávy z Twitteru)
https://news.google.cz/...
http://www.letourdefrance.cz

Info (en):
http://www.letour.com/le-tour/2016
http://www.eurosport.com/cycling/tour-de-france/
https://uk.eurosport.yahoo.com/cycling/tour-de-france/
www.steephill.tv/... - odkazy na videa - highligts, poslední kilometry,rozhovory, fotky z etap. Info k Tour. Mapy, profily,... Možnost prohlídky tras v Google Earth.

Info ostatní
www.letour.fr/... - týmy
www.letour.fr/... - info k etapě, mapa, turistické zajímavosti
www.letour.fr/... - pořadí, trikoty
www.letour.com/... - startovní listina

Vysílaní na netu:
www.steephill.tv/... - vysílání na netu (odkazy na stream)
www.steephill.tv/tour-de-france/... - odkazy na videa - highligts, poslední kilometry, rozhovory,
www.sportlemon.tv