KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

RADKOVO OSVĚTLENÍ KOLA VLASTNÍM POHONEM

Jeden můj kamarád, vášnivý elektrikář má na kole rád jedinečné věci. A i když jeho kolo váží o nějaké kilo více, přesto dokáže být na vrcholu kopce jako první.

Cílem jeho úsilí bylo být nepřehlédnutelný pro ostatním vozidla a být přitom stejně tak nezávislý na energii - nemuset ji doma cucat ze zásuvky nebo snad kupovat zvlášť.
Oproti starší verzi je tohle zařízení vodotěsnější, otřesuvzdornější, výkonnější a hlavně složitější.
Celý systém předělal na 12V, dynamo dá v tomto režimu 6 W při 25 km/h. Je to Shimano DH-3N71, ukázalo se jako docela spolehlivé, první údržba po 15 tis. km, jedna prasklá kulička a zničený kónus.

Na posledních fotkách jsou v činnosti i blinkry a přední světlo je přepnuté na nejmenší výkon (1W). Jsou tam staré Luxeony 2 x 3 W, na které si už zvykl a používá je již delší čas. Těch 180 lm to má a stačí mu i poloviční výkon. Porovnával to s nejsilnějším Fénixem 225 lm a nevyznělo to zas tak špatně, až na tu barvu. Luxeony jsou víc do modra, nebo spíš ta Cree je neuvěřitelně bílá. No časem má zas co prý vylepšovat.
Halogen má 4,5 W a hodně úzký kužel. Na něm se mu líbí ta barva světla. Na rovné silnici svítí patníky, až kam oko dohlédne. Stačí bliknout a už se nestane, že by nějaký řidič neztlumil světla.

Takhle probíhal vývoj na papíře
Vnitřek hlavní jednotky (je tam vidět repráček - to je 5W houkačka):
Přední kombinace:
Přední kombinace:
Dálkový halogen:
Zadní kombinace:
Ovládací panel:
Ovládací panel:
Krabice s akumulátorem:
Přední a zadní světla v akci:
Kliknutím na foto je zvětšíte do původní velikosti


A aby toho nebylo málo pořídil si ještě na kole ještě Kolorádio

Získal repráčky z LCD TV, u kterých ho velice mile překvapil zvuk, takže jejich osud byl jasný.
Mají průměr 3 cm a jsou ve zcela uzavřených miniaturních bedýnkách. Membránu tvoří hliníkový vrchlík obrácený dovnitř a není tam žádný papír. Takže k nim vyrobil zesilovač 2 x 5 W a držák a letní alternativa sluchátek je hotová. Držák na představec je zároveň chladičem a celá sestava se dá lehce sundat povolením jednoho šroubku. Hlasitost se reguluje přímo na mp3.
Na kolo se určitě něco i vyrábí, ale u tohoto je podstatný ten ZVUK! Nemá žádný "plastový" nádech a opravdu to hraje i BASY! *(od 50 Hz nahoru)
Když ho testoval ve větru, tak samozřejmě žádné basy slyšet nebyly, ale to je prý u jeho otevřených Kossů stejné.

MÁTE-LI DOTAZY, KOMENTÁŘE, ČI COKOLIV JINÉHO NAPIŠTE JE ZDE...