CYKLOMENU
KRNOVSKEM NA KOLE
NĚCO O NÁS
NAŠE VYJÍŽĎKY, AKCE
ÚČAST NA ZÁVODECH
NÁMI POŘÁDANÉ ZÁVODY
FOTOGALERIE
KRNOV - PRADĚD
CYKLOTRASY
CESTOPISY
ČLÁNKY
TIPY NA VÝLETY
BEZPEČNĚ NA KOLE
CYKLOINFORMACE
SPŘÁTELENÉ WEBY
CYKLOROZCESTNÍK
KALENDÁŘ ZÁVODŮ
ČLÁNKY ODJINUD
HUMOR
ANKETY
NÁVŠTĚVNÍ KNIHA
DISKUSNÍ FÓRUM
 KONTAKTY
REKLAMA
NOVINKY NA WEBU

  REKLAMA

  KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

JAK NA VIRÓZU A CHŘIPKU

Chřipka, Virózy - nachlazení, rýma, kašel, bolest v krku,...

Na oslabení imunity a častých nemocech se podílí i přepínání, ať už v práci nebo doma, spolu s dlouhotrvajícím stresem. A třeba i na genetické výbavě či místě, kde žijete. Naučte se proto občas zabrzdit, o víkendech skutečně odpočívejte a spěte tolik, kolik potřebujete. Třeba nedostatek spánku, zvláště je-li dlouhodobý, oslabuje lidskou imunitu více, než si je většina lidí ochotna připustit.

Ale hlavní je životní styl a třeba to, jak se člověk stravuje. Lidé by se měli vyhýbat v jídle éčkům, barvivům, dalším chemikáliím. Z potravin by si měli odpustit zejména uzeniny. Tělo se zbytečně zatěžuje zpracováváním chemikálií a nemá už dost sil na to, aby se účinně bránilo třeba bakteriím a virům.

Také se správně oblékejte při sportovních aktivitách. Při sportu se tělo zahřívá, takže, když vycházíte ven nemělo by Vám být teplo, ale měli by jste pociťovat lehký chlad. Jinak riskujete prochlazení, neboť se může tělo lehce zapařit. Nezapomeňte na funkční (termo) prádlo, které odvádí vlhkost od těla a jejím použitím snižujete možnost prochlazení. Na jaro a podzim bývá vítr znatelně studenější, takže nezapomeňte neprofoukavou vestu (se síťovinou na zádech, aby záda dýchala). Při nižších teplotách cyklisté určitě oceníte návleky na tretry a čepičky pod přilbu.

Jedinou možností, jak se virům bránit, je posilovat imunitu.
Nejlépe jsou na tom samozřejmě ti, kdo svou imunitu posilují v průběhu celého roku třeba tím, že se aspoň mírně otužují, pohybují se venku a podobně.

Zejména velmi důležitý pro imunitu je pravidelný pohyb ten venku na čerstvém vzduchu. Ten totiž otužuje tím, že si organismus zvyká na změny teplot, prospívá lidem fyzicky, ale většinou pomáhá i pročistit hlavu a člověk se tak spíše vzpamatuje i psychicky. Choďte ven, na dlouhé procházky, jezděte na kole, ale jen tehdy, když není inverze, chladné počasí samo o sobě nevadí. Snažte se kupovat kvalitní potraviny (maso, sýry) a mít v jídle dostatek vitaminů (zelenina, ovoce) i minerálů. Naopak jen malý význam mají syntetické multivitamíny kromě vitamínu C.

Otužováním člověk není odolnější vůči virům, ale pouze "trénuje" cévy, aby se v chladu tolik nestahovaly.

Ze 70 ti % zodpovídá za imunitu střevo, proto je jeho správná funkce a čistota zásadní záležitostí. Dá se říci, že v jakém stavu je střevo, v takovém stavu je imunitní systém.

Zbytečně se nenavlékat či doma nepřetápět. Jednadvacet, nejvýš dvacet dva stupňů by přitom mělo stačit, na spaní klidně osmnáct devatenáct. Přetápění nejenže oslabuje imunitu, ale suchý teplý vzduch zhoršuje stav sliznic, kterými infekce do těla vnikají, a proto je lepší vzduch chladnější. Pokud máte doma třeba 25 stupňů a venku je okolo nuly, tak při přechodech mezi těmito prostory také oslabujete organismus.

Jednoduchý návod na posílení imunity neexistuje. Názory lékařů se liší a ten váš vám může doporučit něco úplně jiného než jeho kolega ve vedlejší ordinaci. Proto si každý musí vybrat, co mu sedí nejvíc

Proč se nachladíme
Nachlazení není přesný název. Nikdo neonemocní jenom proto, že je mu chladno. Nemoc způsobí teprve vir nebo bakterie. Ale tím, že je člověku zima, mají viry snazší "práci". V chladu se totiž stahují cévy, a méně se tak prokrví sliznice například v nose nebo v krku. Pak je tam méně obranných látek, které proti virům a bakteriím bojují.

Jestliže se málo oblečete, budou vás například studit nohy a ruce. V těchto místech se pak tělo špatně prokrvuje, čili není dobře zásobeno kyslíkem. V tu chvíli je organismus náchylnější k tomu, aby pustil do svého těla viry. Lékaři proto doporučují, aby se ráno, kdy se teploty pohybují okolo nuly, teple oblékli. Odpoledne, kdy je tepleji, si pak zase kabát mají sundat, aby se nepotili.

Viry se tedy mohou na sliznici množit a lidské tělo snáze napadnout s větší silou. Právě nos a krk jsou vstupní branou pro viry do těla. To vysvětluje, proč když je člověk v chladu, mu "teče" z nosu. Bakterie a viry na nosní sliznici se tam totiž v zimě snáze množí.

Začátek nemoci
Nepřecházejte nemoci. Pokud máte lehce zvýšenou teplotu, bolí vás hlava, máte kašel nebo rýmu, raději zůstaňte dva tři dny doma a vyležte se. Ale mnoho lidí si to bohužel nemůže dovolit. Ale i tak by jste měli přinejmenším zpomalit, jíst lehká jídla, vitaminy, dostatečně pijte čaj s citronem, a pokud máte teplotu, vezměte si paralen. Chodíte-li mezi ostatní, nakazíte je, a navíc ohrožujete i sami sebe, protože viróza může přejít ve vážnější nemoc. Pokud vaše problémy do tří dnů nepřejdou nebo máte teplotu vyšší než 37,5 stupně, zajděte k lékaři.

Je nutné si uvědomit, že viróza je po celou dobu je vysoce infekční ( až 100% přenos) a neměli bychom ohrožovat svou rodinu, spolupracovníky a okolí.

Co tedy dělat konkrétně:
1. Alespoň 2 dny skončit pod peřinou, hodně spánku
2. Užijte volně prodejnými léky určenými na potlačování příznaků viróz například paralen plus, nurofen stopgrip, modafen (V jedné tabletě nebo sáčku, jehož obsah se rozpouští ve vodě, bývají obsaženy zároveň lék proti bolesti, vitamín C a někdy také látky tlumící kašel či snižující otok nosu postiženého rýmou) , popřípadě na snížení teplot.
3. Odstraňte příznaky ucpaného nosu – kapky do nosu, spíše nové generace – ne sanorinového typu, které mohou vyvolat tzv. sanorinismus = tj. návyk na sanorin + oploštění sliznic.
4. Dopřejte tělu dostatek tekutin – nejméně 2 litry šípkového, ovocného či zeleného čaje s vitaminem C, na škrábání v krku přidejte med.
5. Přísunem vitaminů – hlavně C v přírodní formě, také probiotiky, mastné kyseliny Omega-3
6. Tělo mobilizujte k boji potnou kůrou - pobyt pod duchnou po vypití horkého čaje, nebo teplou koupel s tymiánovým nebo šalvějovým výtažkem.
Zahleněné průdušky uvolníte obličejovou napářkou s heřmánkem nebo tymiánem

Pokud tato doporučení rýmu či virózu nevyženou z vašeho těla během 5 dní, nastoupila na oslabený organismus infekce bakteriemi či jinými viry – nestyďte se proto navštívit lékaře

Lidé chodí do ordinací v obavě, že mají chřipku. Většina z nich má však ke chřipce daleko. Také mnoho lidí, které bolí v krku, si zcela špatně myslí, že jim od nemoci pomohou antibiotika (ty se ordinují v případě bakteriálních nemocí). Není to pravda. Obvyklou příčinou marodění zvláště v chladných měsících bývá viróza. To jsou všechny ty rýmy, kašle, bolesti v krku či bolesti kloubů a hlavy. Viróza je způsobena viry a na ně antibiotika nezabírají. Jsou určena proti baktériím, které nevyvolávají virózu, ale třeba angínu.

Co tedy může pomoci?
Někteří lékaři nevěří na preventivní užívání vitaminů. Tyto látky mají podle něj efekt právě tehdy, když už tělo s něčím bojuje. Jednoznačně ale doporučují užívání Vitamínů přírodní cestou.

Vitamin C (kyselina askorbová) - Nejlepší je podle odborníků dostávat do těla vitamin C přírodní cestou. Hodně ho je například v kyselém zelí nebo v paprice. Syntetický Vitamin C patří mezi levnější, počítejte s tím, že lépe se vstřebává třeba šumivý vitamin, který už je o něco dražší.

Grepové kapky - dají se koupit zhruba za sto korun, jejich dlouhodobé užívání má mimo jiné vliv na posílení imunity, zvláště trpíte-li různými opakovanými záněty.

Indiánský čaj Lapacho - posiluje Imunitu, musí se však musí pít opakovaně; sáček váženého lapacha stojí od 50 korun výše.

Probiotika - pomáhají udržovat v kondici střeva, de facto největší imunitní orgán těla , stojí od sto korun výše, ale lepší je si připlatit za ta, která jsou registrována jako léky a začínají většinou na dvou stech korun za měsíční balení.
Mezi probiotické potraviny patří zejména mléčné kysané výrobky, obzvláště pak ty, které obsahují živé kultury. K udržování zdravé střevní mikroflóry je důležité sníst denně minimálně jednu, ale raději dvě porce jogurtu, kysaného nápoje, kefíru, biokysu nebo podmáslí. Nejlepších výsledků dosáhnete jejich konzumací nalačno a nejlépe ještě v kombinaci s vlákninou.

Omega 3 nenasycené mastné kyseliny - v kapslích nebo v oleji. Zpomalují stárnutí buněk, mají protizánětlivé účinky, pozitivní vliv na mozek a navíc posilují srdce a cévy (kardiovaskulární systém) a tím i celou imunitu. Jsou obsaženy například v tuku z mořských ryb Vedle známého rybího tuku lze mastné kyseliny Omega - 3 získat i ze slunečnicového oleje, oleje z lněných semínek a tmavé listové zeleniny, jako je například špenát. Je to novinka poslední doby.

Enzymoterapie - preventivní užívání enzymů, pokud trpíte třeba opakovanými infekcemi dýchacích cest. 800 tablet stojí zhruba 2500 korun a užívá se několik tabletek denně.

Echinacea purpurea - třapatka nachová (léčivá rostlina) - Zabíjí bakterie a viry, redukuje alergie a nevídaně posiluje náš nespecifický imunitní systém, jehož včasná reakce na viry je rozhodující v době epidemií podzimních nemocí. Více...

dále například přípravky s obsahem zinku a selenu, výtažky z cibule, česneku, homeopatika,...

Pokračování... (Recepty od lidí, Jak na rýmu, kašel, bolesti v krku, chřipku)

   DISKUTUJTE ZDE...

VZKAZNÍK
FUN FOTO VÍCE...
 NAŠE IKONKY
 SPŘÁTELENÉ WEBY
Cyklotrasy.info