KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

HOBBY JEZDEC NA TESTU LAKTÁTOVÉ KŘIVKY


Už delší dobu jsem si chtěl nechat udělat sportovní vyšetření, jak na tom jsem co by hobby jezdec na kole. Nastala chvíle váhání, zda na test jít či nikoli a  pak hledání toho správného zařízení, kde se tyto testy provádí.

V srpnu  jsem se rozhodl a začal hledat sportovního lékaře, který se touto problematikou zabývá. Kamarád našel na internetu lékaře, který by uvedený test provedl a hlavně nemuseli bychom jezdit moc daleko. Objednali jsme se a tak byli plní očekávání

A tak to přišlo 11.08.2007 jsme se vydali do Mohelnice k MUDr. Zbyňku Pozdíškovi (www.sportovnitesty.cz), který sportovní testy provádí. Svou malou sportovní laboratoř má umístěnu v přízemí panelového domu na kraji Mohelnice, kde má místnost s měřícími přístroji, další místnost pro trénink akompletní zázemí ( šatny, sprchy a samo že i WC :) ).

První pozdravení se s lékařem a menší rozhovor na téma aktivit, které provozujeme. Má maličkost pouze jezdí na kole, kamarád je všestrannější, běhá, jezdí na lyžích i na kole. Po seznámení se s našimi sportovními aktivitami a množstvím sportovních výkonů, které v průběhu roku odvádíme tak mohl lékař stanovit předběžně naše výkonnostní možnosti a k tomu odpovídající zatížení při testu.

Pak přišel test a přede mnou stál cyklotrenažér napojen na počítač a další potřebné zařízení potřebné k testu. Odběr krve v klidovém stavu a můžeme začít.  Prvních 10 minut bylo na rozjetí, zahřátí organizmu a tedy se pohybovalo na hranici kolem 100 tepů/min. První zátěž na 130 W, druhá 170 W, třetí 210 W, čtvrtá 250 W a pátá 290 W. Šestou jsem na 330 W začal , ale pro nenalezení dalších sil jsem byl  nucen tuto předčasně ukončit.
Z daných 5 minut potřebných pro výpočet jsem ujel pouze 2 a půl minuty L. Už jsem to prostě tak dlouho neutáhl – proto musím asi něco udělat ?? Při každé zátěži samozřejmě tep vzrůstal a já se začal čím dál víc potit. Snažil jsem si hlídat otáčky kolem 100 za minutu. Toto se mi dařilo až do zatížení 250 W. Při 290 W to začalo jít dolů a kleslo mi to postupně na 95 a pak 88 ot/min. Při šestém stupni a 330 W jsem už točil pouze 65, pak 52 a pak konec…. :)
Po testu jsem byl docela dost vyčerpaný , následovala sprcha, regenerace a závěrečný pohovor o mých výsledcích.

Zhodnocení lékaře mé výkonnosti co by hobby jezdce na kole, který ročně najede kolem 6 000km, s výškou 182 cm, váhou 85 kg a má 41 let znělo : stabilní klidový laktát ukazuje na dobře rozvinutou základní vytrvalost, silové schopnosti na aerobním prahu ( AP,LT ) odpovídají
průměrné hobby úrovni v této věkové kategorii. Na anaerobním prahu ( ANP,OBLA )
prostor pro zlepšování, anaerobní laktátové schopnosti jsou relativně nižší.
Další trénink je tedy třeba ve větší míře třeba zaměřit na rozvoj anaerobní vytrvalosti , ale samozřejmě nezapomínat na další rozvoj aerobní vytrvalosti, regeneraci a dobrý pocit z toho, že člověk pro sebe něco dělá a výsledky se pak dostaví :)

Co mi tento test dal ???  Nejsem úplně líný, svým pohybem na kole prospívám mému tělu a hlavně mám tak určené tréninkové zóny, ve  kterých se budu pohybovat ( to jsem zvědav :) ) abych dál rozvíjel svou cyklistickou kariéru hobby jezdce a zvládl tak bez problémů těch pár MTB maratónů, které za rok absolvuji.

Děkuji MUDr. Pozdíškovi, který svým velmi ochotným přístupem a
porozuměním mi udal další směr méhocyklistického vývoje  K U P Ř E D U :) , zpátky Ani krok :)

Aerobní práh (LT): 148 tepů/min, 190 wattů, tj. 2.26 W/kg
Anaerobní práh (OBLA): 166 tepů/min, 222 wattů, tj. 2.6 W/kg

A k dokumentaci jsem si dovolil i pár fotek z uvedeného test zde...

Diskutovat, ptát se autora článku můžete zde...

A tak vypadaly grafy a tabulky po skončení mého testu :)

Protokol :

Diagram :

Tréninkové zóny :

Průběh tepové frekvence při testu :