CYKLOMENU
KRNOVSKEM NA KOLE
NĚCO O NÁS
NAŠE VYJÍŽĎKY, AKCE
ÚČAST NA ZÁVODECH
NÁMI POŘÁDANÉ ZÁVODY
FOTOGALERIE
KRNOV - PRADĚD
CYKLOTRASY
CESTOPISY
ČLÁNKY
TIPY NA VÝLETY
BEZPEČNĚ NA KOLE
CYKLOINFORMACE
SPŘÁTELENÉ WEBY
CYKLOROZCESTNÍK
KALENDÁŘ ZÁVODŮ
ČLÁNKY ODJINUD
HUMOR
ANKETY
NÁVŠTĚVNÍ KNIHA
DISKUSNÍ FÓRUM
 KONTAKTY
REKLAMA
NOVINKY NA WEBU

  REKLAMA

  KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

JÍZDNÍ KOLO A ALERGIE

Alergie se může týkat nás všech. Někteří lidí se domnívají, že pokud nemají alergii v dětství, už ji nemohou mít nikdy. Ale tohle je jen mýtus. Většina alergií se může rozvinout až v dospělém věku. Jednou z příčin je také znečištěné životní prostředí.

Diagnostika se provádí buď kožními testy (sleduje se kožní reakce po podání oslabeného alergenu) nebo testy z krve (hladina IgE). Kožní testy nám dokáží zachytit i drobné alergie, ale neurčí nám míru alergie a na to se právě používají krevní testy. Léčba spočívá v eliminaci alergenů.

Alergickými příznaky jsou kýchání a kašel, pálení očí a nezastavitelná rýma, záchvaty dušnosti a anafylaktický šok, únava...

U alergií hraje velký vliv změna teploty prostředí - její kolísání může být spouštěcím mechanismem alergických projevů jako je výtok z nosu, dráždivý kašel, kýchání a tak dále.

Ohledně sportu: Ano můžete sportovat (sice někteří doktoři Vám určitě řeknou opak), kromě hlavní špičky sezóny toho určitého alergenu. Čím více se blíží hlavní špička, tím je více pylu v ovzduší. Po vyjížďce je třeba umýt ty části těla, které jsou nekryté a kde se může alergen zachytit. Hlavně obličej a vlasy. Já si vlasy umívám, jen když je fakt hodně toho alergenu v ovzduší. Zato obličej pořádně, a pokud to jde tak se i po vyjížďce osprchuji. Když je alergenu v ovzduší hodně, člověk je pak toho plný a nic mi pak nepomůže.
Navíc jízda na kole vás naučí správnému dýchání, zlepšíte si kondici a to všechno prospívá lepšímu zvládnutí alergie, astmatu...

PYLOVOU SEZONU lze v našich podmínkách rozdělit na tři hlavní období:
1. Jarní období, kdy se v ovzduší vyskytuje hlavně pyl dřevin
2. Letní období s převahou pylů trav
3. Podzimní období, v němž hlavními alergeny jsou pyly vysokobylinných plevelů.

Průběžné informace podává v pylové sezóně
- www.pylovasluzba.cz - Pylová informační služba, která monitoruje situaci na 12 stanicích v ČR.
- www.proalergiky.cz/pylove-zpravodajstvi - aktuální stav, předpověď, režim dne, pylový kalendář

Pro pylové alergiky jsou rizikovým prostředím především venkov, městské sídliště, hustá automobilová doprava.

Jak snížit riziko?
- Co nejméně se pohybovat venku při suchém a větrném počasí v období pylové sezóny
- Při jízdě na kole by alergici měli používat brýle na ochranu očí
- pro pobyt venku využít déšť či doby těsně po dešti, kdy je v ovzduší minimální množství pylu
- vyhýbat se okraji lesa fungujícím jako filtr, ve kterém se koncentruje pyl (naopak uvnitř lesa bývá pylu velmi málo)
- častěji a pečlivěji se myjte, abyste spláchli pylová zrna dříve, než začnou působit jako alergen. I nos je možné vypláchnout, a to fyziologickým roztokem nebo minerální vodou ve spreji.
- postupné otužování a tím organismus "vytrénovat" k větší toleranci a ke zmírnění těchto projevů.
- zlepšení celkové kondice organismu a tedy lepší obrana proti nemocem z nachlazení, které zhoršují průběh alergií.
- dostatek spánu, méně stresu,...
- nejezte potraviny s obsahem pylových zrnek, jako jsou různé bylinkové čaje a med.
- vyhněte se čerstvě posekaným trávníkům. Pylový alergik by se neměl na sekání ani odklízení trávy podílet a také by neměl sbírat léčivé byliny.

- v období největšího rozptylu pylů spěte raději při zavřeném okně. Větrejte brzy ráno nebo krátce po dešti, kdy jsou pylová zrna vlhká a těžká, a proto tolik nelétají. Vpozdním odpoledni stoupá koncentrace pylů v ovzduší
- vlhkost v bytě udržujte v rozmezí 40–50%, při vyšší vlhkosti vznikají ideální podmínky k množení roztočů, plísní a dalších mikroorganizmů, při nižší vlhkosti dochází k vysoušení sliznic

Při celoroční alergické rýmě
Nepoužívejte nadměrně nosní uvolňující kapky (jejich účinek je dočasný a při delším používání mohou poškodit nosní sliznici).
Použijte fyziologický roztok (= 9 g kuchyňské soli, tj. 2 malé čajové lžičky, rozpusťte v 1 l převařené vody) a nakapejte do každé nosní dírky. Fyziologický roztok je také možné koupit v lékárně.

ALERGICKÉ ASTMA
Astma je onemocněním, jehož základem je zánět dýchacích cest a výrazně zvýšená reaktivita průdušek.
Specifické podněty - spouštěči astmatických obtíží, mohou být pylová zrna, zvířecí srst a alergeny, roztoči, vzdušné plísně, potraviny, hmyzí jedy a další alergeny.
Astma musí být léčeno a sledováno. Základní léky musí být podávány pravidelně , v případě nutnosti ještě před sportováním.
Sportování, tělesné cvičení je všem astmatikům prospěšné a velmi je doporučujeme. Sport nejen že pomáhá nemocnému astma zvládnout a kontrolovat, ale učí také správnému dýchání.

ROZTOČI
Alergie na domácí prach je ve skutečnosti alergií na roztoče, případně vzdušné plísně.
Doporučení:
- Ráno postel a ložnici dobře vyvětrat, a ne hned zastýlat lůžko
- V ložnici má být chladno a sucho (teplota do 20 °C, r. v. 40-50 %). Prostěradla je vhodné větrat denně, nejméně 2x týdně
- Povlečení má být z bavlny nebo umělého vlákna, aby je bylo možno prát v horké vodě s teplotou nad 55 °C.
- Polštáře nemají obsahovat peří, vhodné je např. duté vlákno, matrace by měla být ve snímatelném povlaku z husté bavlny nebo lněného materiálu.
- V celém bytovém prostředí je vhodné sledovat teplotu a hodnoty relativní vlhkosti (40-50 % r. v.).
- Zvláštní pozornost je třeba věnovat kobercům (nejlepší koberec je žádný koberec), čalouněnému nábytku, závěsům.

KOUŘENÍ
Nikotin, obsažený v tabáku, zhoršuje otok nosní sliznice. Všechno mluví pro to, abyste přestali kouřit a požádali všechny kolem vás, aby také nekouřili.
MED
POZOR! Med může obsahovat pylový alergen a vyvolat alergickou reakci.

Více informací a další druhy alergií naleznete ZDE..

INFO:
www.proalergiky.cz
- vše o alergiích, poradna, diskuzní fórum,...
Pylový zpravodaj
Dominantní alergeny, Pylová předpověď na další období
Pylový odpočet
Tato služba upozorňuje, kolik dní zbývá ještě do doby, než začne být sledovaný alergen aktivní.

LÉČBA:
Současná lékařská věda dosud přesně neobjasnila příčiny tohoto onemocnění. Používá následující léčebné metody:
ZÁKLADNÍ:
Podávání antihistaminik - antihistaminka blokují působení histaminu /látky tvořící se ve chvílích podráždění organismu vliven nějakého alergenu/, a tím zmírňují průběh alergické reakce.
Nevýhody: antihistaminika způsobují ospalost - nedoporučuje se tedy v období užívání řídít auto ani jakákoli činnost vyžadující pozornost
Hyposenzibilace (tzv. „specifická imunoterapie”) - podávání malého množství zjištěných alergenů ve zvyšujících se dávkách za účelem snížit nebo potlačit přecitlivělost organismu k danému alergenu.. Nutný je dohled lékaře.
Hyposenzibilizace je úspěšná u 60 až 80 procent nemocných po nejméně tříleté nepřetržité léčbě. Výsledek je tím lepší, čím dříve od prvních příznaků se s léčbou začne, zdůrazňují alergologové.
OSTATNÍ:
Cyklamát sodný (kapky, tablety, spreje) se vstřikuje do nosu, aby se zabránilo dýchacím potížím. Pročistí nosní dutiny a vyšle signál, aby imunitní systém nereagoval s takovou prudkostí.
Látky proti překrvení přispívají k rozpuštění hlenu a tlumí otoky nosních dutin. K dostání ve formě tablet, kapek a sprejů.
Nevýhody: řada vedlejších účinků - neklid, nespavost, při dlouhodobém užívání /3-4 dny za sebou/ vzniká závislost organismu na těchto přípravcích; znamená to, že přestaneme-li je užívat, dojde ke zhoršení průběhu onemocnění.
Kortikosteroidy - používají se ve formě mastí, tablet či sprejů. Mají však mnoho vedlejších účinků a proto se nemají užívat dlouhodobě.
Fyzioterapie - Fyzioterapie je důležitou součástí léčebného režimu zejména u astmatu. Kladný vliv se uplatní i u rýmy. Je založena na cvičení správného dýchání, na nácviku uvolňovacích poloh, podporuje vykašlávání, cvičí dýchání nosem a je důležitou pomocí ke zvyšování tělesné kondice. Vhodným způsobem také využívá sportovní činnosti.

Pokud Vám např. Zyrtec přestane účinkovat nenechte si napsat lék se stejným složením např. Zodac, ale ten, který má jinou účinou látku např. Claratine, Aerius, Xyzal,...

PŘÍPRAVKY PROTI ALERGII:
Léky rozlišujeme na dvě velké skupiny:

1. Léky úlevové používané podle potřeby při obtížích.
-
jsou to antihistaminika – léky, které blokují účinek látky, která se ve tkáních uvolňuje při alergické reakci a vyvolává příznaky
- úlevové léky, které uvolňují stahy průdušek při astmatu
2. Léky pro dlouhodobou léčbu, která má preventivní účinek a působí proti alergickému zánětu


www.mzcr.cz/leky.php - databáze slouží k první rychlé orientaci občanů, kteří se zajímají o cenu a případné doplatky "svých" léků

Podle léčivých přípravků se stejnou léčivou látkou

1) 2. GENERACE:
Cetirizini-dihydrochloridum
(R06AE07)
Antihistaminikum H1, antialergikum. Cetirizin je vysoce účinné antihistaminikum a antialergikum s minimálním výskytem ospalosti po běžné léčebné dávce. Cetirizin tlumí jak "časnou" fázi alergické reakce zprostředkovanou histaminem, tak i pohyb buněk zánětu, zejména eozinofilů a uvolňování působků spojených s "pozdní" fází alergické reakce. Vzhledem k prodlouženému účinku cetirizinu je možné u dospělých a větších dětí podávat v jedné denní dávce.
- ZYRTEC
- ZODAC
- ALERID
- ANALERGIN
- CEREX
- CETIRIZINE SANDOZ
- CETIRIZIN IREX
- CETIRIZIN-RATIOPHARM
- LETIZEN
- REACTINE

Loratadin, loratadinum (R06AX13)
Antialergikum, antihistaminikum. Jedním z nejdůležitějších mediátorů alergické reakce je histamin. Loratadinum tlumí účinek histaminu a tím snižuje jeho alergickou aktivitu. Účinek nastupuje během 30 minut po podání a trvá zhruba 24 hodin. Nemá tlumivý účinek na nervový systém, proto neovlivňuje psychomotorickou výkonnost a nepůsobí ospalost. Užívá se k léčbě sezónní i celoroční alergické rýmy. Tlumí její příznaky, jako je kýchání, výtok z nosu, pálení a svědění nosu a očí.
- CLARITINE (Belgický, Švýcarský) Je určen pro léčbu sezonní a celoroční alergické rýmy (tlumí kýchání, rýmu, pálení a svědění nosu a očí) a k léčbě alergické kopřivky (tlumí projevy jako svědění, zarudnutí a snižuje počet a rozsah kopřivkových pupenů) u pacientů od 2 let věku.
Výhody: minimální sedativní účinky ve srovnání s jinými antihistaminiky II. generace, např. cetirizinem, velmi rychlá účinnost v ovlivnění příznaků alergické rýmy
- FLONIDAN - Sezónní i nesezónní (celoroční) alergická rýma a zánět spojivek, kopřivka, atopický ekzém. Astma bronchiale. Některé formy potravinové alergie.
- LORANOL
- LORATADIN 10-SL
- LORATADIN GAL
- LORATADIN-RATIOPHARM

2) IMUNOMUDULAČNÍ:
Desloratadin a levocetirizin představují novou skupinu antihistaminik s imunomodulačním protizánětlivým účinkem. Tím se zesiluje jejich farmakologický efekt (intenzívnější účinek).
Nová skupina antihistaminik s imunomodulačním, protizánětlivým působením (desloratadin – Aerius a levocetirizin – Xyzal) na sebe soustřeďuje pozornost alergologů a pneumologů, kteří v nich vidí možnost jejich využití v případech souběhu astmatu s alergickou sezonní rýmou.

Desloratadinum (R06AX27)
Nevyvolává ospalost. Pomáhá kontrolovat alergické reakce a jejich příznaky. Při užívání v doporučené dávce by neměl přípravek Aerius u Vás způsobit ospalost či sníženou pozornost. Nicméně velmi vzácně se u některých lidí vyskytuje ospalost.
- AERIUS (Více...) (NEOCLARITYN - "vylepsena" verze claritinu)
Je nesedativní antihistaminikum na lékařský předpis, které se používá k léčbě alergické rýmy (intermitující i přetrvávající) a chronické idiopatické kopřivky (CIU), nebo vyrážek, které nemají jasnou příčinu.
  Výzkum prokázal, že preparát AERIUS poskytuje výraznou úlevu ranních příznaků. Ve studii, které se zúčastnilo 346 pacientů trpících střední až závažnou sezónní alergickou rýmou, zaznamenali pacienti, kterým byl podáván preparát AERIUS výrazné zlepšení ranních příznaků v porovnání s pacienty, kterým bylo podáváno placebo, jak u nosních, tak ostatních symptomů.(5) Preparát AERIUS, který má poločas rozpadu 27 hodin je účinný i ke konci tohoto intervalu. Více o léku...

Levocetirizini dihydrochloridum (R06AE09)
Antihistaminika. Používá se u: alergická rýma včetně přetrvávající alergické rýmy, chronická kopřivka. Při užívání doporučených dávek nebyl pozorován žádný vliv na pozornost, schopnost reagovat a řídit motorová vozidla. Nicméně velmi vzácně se u některých lidí vyskytuje ospalost.
- XYZAL (Více...)
Má ještě výhodnější antihistaminové vlastnosti. Inhibiční účinek na H-1 receptory je dvojnásobný, proto i dávka ve srovnání s cetirizinem (Zyrtec, Zodac) je poloviční (= 5 mg jednou denně).
Při pokusech na dobrovolnících, mužích i ženách, se ukázalo, že se levocetirizin velmi rychle a úplně vstřebává.

3) TOPICKÁ (lokální, nosní speje, oční kapky):
Azelastin
(více...)- Allergodil
Levokabastin -
Livostin - k léčbě alergického zánětu spojivek.

BYLINY:
- Kořen vodilky napomáhá vstřebávání živin. Neužívejte ji ale vnitřně déle než týden a v těhotenství vůbec.
- Dále jsou v případě alergie prospěšné lopuch, smetanka a echinacea.
- Od příznaků alergie pomáhá yerba maté; dvě až tři čajové lžičky spařte půl litrem vody a vypijte nalačno.

ČLÁNKY:

Pylová alergická rýma (pdf) - doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.
Klasifikace, projevy, diagnostika, info k jednotlivým přípravkům - Antihistmatiky, kromony, kortikosteroidy,...

Srovnání loratadinu s fexofenadinem nebo placebem při léčbě sezonní alergické rýmy
Výsledky studie ukázaly, že oba léky byly při léčbě příznaků sezonní alergické rýmy úspěšnější než placebo. Ve srovnání s fexofenadinem docházelo při léčbě loratadinem ke statisticky významnému omezení příznaků alergické rýmy (hodnocených podle TSS). Tohoto omezení bylo dosaženo během 12 hodin po podání první dávky.

Sublingvální imunoterapie je při léčbě pylové alergie výhodná
- V rámci studie vědci zjišťovali pozitiva a negativa užívání SLIT (sublingvální imunoterapie) v porovnání se standardní léčbou u mladých dospělých osob s pylovou alergickou rhinitidou a astmatem.
- Výsledky studie ukázaly, že SLIT zlepšil příznaky alergie a astmatu u celkem 63,1 % a 51,8 % pacientů ve srovnání s 23,2 % a 28,9 % pacientů léčených standardním postupem.
- Ve srovnání se standardní léčbou byly náklady na léčbu SLIT signifikantně nižší. Tato léčba byla bezpečná a pacienty dobře přijímaná.

Bazén a senná rýma
...děti, které pravidelně navštěvují plavecké bazény, mají zvýšené riziko senné rýmy v dospělosti

První pomoc při alergii na hmyz z http://www.idnes.cz

ZDROJE:
www.stripky.cz/nemoci/alergie.html - Druhy Alergie
www.mzcr.cz/leky.php - databáze slouží k první rychlé orientaci občanů, kteří se zajímají o cenu a případné doplatky "svých" léků
www.pylovasluzba.cz
http://jakjime.php5.cz/... (senná rýma) - váš průvodce a rádce pro zdraví
www.proalergiky.cz/... - Bojujte proti pylům
http://zdravi.idnes.cz/...

Z DISKUZE
www.cyklodiskuze.cz/obecne/kolo-a-alergie
- Ja jsem od malicka alergig a astmatik, v mladi jsem byl na tom opravdu hrozne, prozjezdili jsme s brachou leta po ozdravovnach. Po puberte, ve ktere jsem hodne posiloval a behal se to zlepsilo, ale i tak zalezi od sezony jak na tom jsem. Ted napriklad nemam zadne velke problemy, ani rymu, za coz diky nevim komu. Jindy jsem uz touhle dobou smrkal jako blazen. Nicmene vim, ze muj cas prijde pri znich, to se budu nekolikrat za noc dusit.
Zkratka, nezpomente si s sebou na svih vzit "dejchadlo", muze to byt zivotne dulezite! Vyhybejte se mistum kde vas to trapi nejvic, nejezdete v zadnem pripade v anaerobni zone, neni vubec dobre se zadychat pri prujezdu travnatou loukou, nebo posekaneho pole. Toasi vsichni vite, ale nedejte na reci doktoru, ze se mite zavirat doma! Opak je pravdou, chce to neprestat, stale jezdit a bojovat s tim. Jen tak zustanete v dobre kondici a i to telo se tomu bude casem branit mene... Z praxe: ona vakcina je vlastne poadny alergen v mikromnozstvi. tak si to kolo davkujte jako lek :-) Hodne stesti, at nam to ta alergie nezprotivi :-)
- Ja mám alergiu od svojich 6 rokov. A nemení sa to nijako a to už mi je 30. Každý rok je skoro rovnaký a na jar, keď sa stopí sneh je to najhoršie. Každý rok sa teším na jar že začne cyklistická sezóna a pokaždým príde alergia a radosť z bicykla je v prdeli. V noci mávam často suchý kašel a astmatickú dýchavicu. Ale chcem povedať, že keď sedím doma zavretý tak mi je ešte horšie ako keď som von. Takže sa neoplatí sedieť doma, nedá sa pred tým utiecť. Keď som na bicykli tak to tak necítim, až potom keď som doma tak to na mňa príde... a dosť tvrdo. Je pravda že injekcie a lieky nezaberajú, aspon mne nie. Takže jazdím aj v sezóne a učím sa s tým žiť.
- alergii už mam taky pár let dřív jsme mýval přiznaky typu plnej nos atd.ale pak to přešlo spíš v to, že oči neslzí, rýma moc neni ale za to na závodě v pylové sezoně mi třeba tak dojde, že nedojedu ani do cíle:/(většinou od července už to bývá lepší) a netrenováním to fakt neni. prostě alergická reakce stáhnou se průdušky. a pak se zakyselí nohy a konec.
L
etos zatim jsem to nějak moc nepocítíl i přesto, že řepka a spol už vydatně kvetou. tak uvidimé. tak nějak jsme si někde přečetl, že neni dobrý mléko tak se mu teĎ vyhybám a je to fakt lepší:) jinak jsou i látky, které by měli přirozeně potlačovat histaminovou rekaci, jako třeba kvercetin. takže do sebe cpětě cibuly a třeba bude líp.

 

VZKAZNÍK
FUN FOTO VÍCE...
 NAŠE IKONKY
 SPŘÁTELENÉ WEBY
Cyklotrasy.info