KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

KRNOV - PRAHA - KRNOV ANEB
CESTA NA POKRAJ SIL


4.7.2007 -7.7.2007

Javornik1.den: Dne 4.7.2007 jsem vyjel z Krnova směr Náchod přes M. Albrechtice, Zlaté Hory ( první zastávka 44km ), Mikulovice, Vidnava, Javorník ( druhá zastávka 13,00hod oběd 80km), Bílou Vodu, kde jsem překročil  hranici do PL, přes  dnes již  opuštěný přechod pro chodce a cyklisty. Pokračoval jsem po hlavní cestě E67 směr Náchod přes Klodzko, Szcytna,(třetí zastávka) Duszniki Zdroj (čtvrtá zastávka), Kudowa  Zdroj, Náchod. Tato silnice nebyla tak frekventovaná, když Polsko ještě nebylo členem EU a kamionová doprava byla omezena . Dnes je E67 hlavní tepnou a cyklisté zde nemají žádnou šanci. Po této zkušenosti bych už nikdy po této silnici na kole nejel, nebo jeto sebevražda. Párkrát jsem musel použít i příkopu jako únikovou zónu. Mohu říct ,až jsem přejel hranici v Náchodě byl jsem rád, že tento úsek cesty dopadl šťastně.
Ubytování jsem měl v ubytovně ČTK ( klub českých turistů) za 164 Kč. asi 1km od hranic , kde jsem ukončil první den jízdy. Počasí bylo uspokojivé i s protivětrem. Tato etapa měla 154km s prům. rychlostí 21,2 km/hod.

Poděbrady2. den: 5.7. 2007 v 7,30 jsem vyjel směr Praha, ale již v dešti a protivětru . Jel jsem směrem po E67/33 Česká Skalice, Jaroměř, č. 324 Nechranice,Nový Bydžov,Městec Králové (druhá zastávka 13,30hod oběd 83km), Opočnice,č.611 Poděbrady ,Sadská,Mochov( třetí zastávka), Zeleneč již předměstí Prahy,Vinoř,(čtvrtá zastávka) Makovice,Ďáblice,Čimice, Bohnice konec etapy ( ale ne blázinec). Téměř celou etapu až do Poděbrad bylo proměnlivé počasí vítr a déšť i slunce, tak určitě si dovedete představit jak jsem vypadal. Aby to nebylo málo, tak těsně před Prahou asi 50km,kde jsem byl skoro suchý mě zachytl déšť s kroupy a  bylo to znovu na ho….Po malé zastávce jsem s úsměvem dojel k mé dceři v 19,30 hod. I když jsem se snažil vyhnout  hlavním silnicím, ale provoz  kamiónu  a ostatní dopravy byl silný i ve svátek  Česká republika je s odstavnými pruhy  na tom lépe než Polsko.Druhá etapa měla 164km s prům.rychl. 19,1km/hod.

3. den: 6.7.2007 odpočinek

Praha Národni divadlo4. den: 7.7.2007 jsem již v 7,00  vyjel dle plánu ze slunečným dnem a s větrem  v zádech směr Náchod, kde jsem měl zamluven nocleh a v neděli pokračovat do Krnova, ale tak se nakonec nestalo. Pokračoval jsem po silnici č. 611 do Chlumce nad Cidl. ( druhá zastávka na benzině) až do Hr. Králové, kde jsem dojel asi v poledne a zde došlo k změně plánu. Rozhodl jsem se pokračovat volně směr Krnov. Zapl jsem navigaci a ta mě bez problému vyvedla z Hradce co nejrychleji na výpadovku č.11. Dále již asi všichni víte, jaké města a obce musíte projet . V Česticích  nedaleko Kostelce nad Orlicí  jsem měl čtvrtou pauzu na oběd  v 13,30hod 150km. Po pauze jsem pokračoval  již přes kopečky do Vamberka, Žamberka, pak po silnici č.312 na Pastviny (přehrada pátá pauza ) Mladkov, Lichkov, Králiky do Hanušovic (šestá pauza 200km ).
V Hanušovicích  jsem udělal osudovou chybu, když jsem se rozhodl pokračovat dál. Mohl jsem nasednout do vlaku směr Krnov přes Jeseník a byl bych doma 
v 21,00hod . Vydal jsem se přes obec Kopřivná  do Rapotína a odtud jsem pokračoval po silnici č.11 na Krnov. KrálikyV Sobotíně u restaurace Koliba jsem udělal
sedmou pauzu . Následoval dlouhý výjezd na Skřítek, kde jsem již s menšími problémy dorazil již za šera a tento kopec mne vyčerpal. Po dojezdu do Rýmařova jsem na benz. pumpě udělal osmou pauzu s kávou. Chtěl jsem dojet do Krnova .
Rozsvítil jsem signální osvětlení a pokračoval dál. Úsek Rýmařov – Bruntál  byl pro mne nekonečný, nebo jsem cítil, že mi docházejí síly a s mým organismem není něco v pořádku.
Dotlačil jsem kolo na nádraží a zjistil, že jede vlak na Krnov ve 23,00hod. Cestou do Krnova se mi udělalo ve vlaku  nevolno a já musel v Milotocích n.O. vystoupit a čekal na rychlou pomoc. Ti po příjezdu mi natočili EKG a zjistili, že můj tlak je mimo. (146/100). Po chvilce konzultace s lékařem mě propustili a já s výpravčím stanice čekal na poslední vlak do Krnova. Můj zdravotní stav se stabilizoval a mohl jsem v klidu v 01,00 hod. ráno z Krnového nádraží dojet domů. Můžete si představit co následovalo,ale o tom někdy příště.
Chtěl bych všem dobrodruhům říct, že už nikdy takovou cestu nepodniknu a jsem velice rád, že to v celku dobře dopadlo. Jen závěrem ujel jsem ten den 280km.
Svatoslav Böhm,Krnov

Javornicke vrchy Kampa mlýn na Kampě

muzeum na Kampě Pražský hrad

Městec Králové nova