KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

BIKEMAP V ČEŠTINĚ

Cyklistika pro všechny pro vás připravila na začátek prázdnin překlad programu na tvorbu cyklistických tras Bikemap.net - www.bikemap.net, (ale také www.inlinemap.net - pro inline jezdce a www.runmap.net - pro běžce.)
Můžete si vytvářet vlastní trasy, které si můžete vložit do svých webových stránek, nebo si trasu s profilem vytisknout (o tisku více dole). Také můžete čerpat z již existujících tras, vytvořenými ostatními uživateli.

 Pokud budete mít nějaké připomínky, návrhy na překlad do češtiny, napište nám na info@cyklistikakrnov.com
Napsat nám také můžete k samotnému programu. Ať už se na něco zeptat či podat návrh na vylepšení programu.

Nápovědu jak zacházet s programem najdete zde vpravo na videu (v němčině)

Poslední novinky:
Bikemap dokončil upgrade.
Teď tu máte Bikemap, Runmap (běh), Inlinemap, a nově wandermap (pěší), mopedmap (motorky). Můžete si zobrazit např cyklomapu a k ní mapu počasí, panoramio (fotky), Wikipedii.
Také symboly kol už nejsou uprostřed trasy ale v místě začátku trasy.
Dále můžete k trase přidat Událost (Akci). Na mapě, dáte "Vytvořit novou událost" a vyplníte údaje. Někdo jiný si zase může zaškrknout "ukázat trasy s událostí" a zobrazí se mu trasy s událostmi.

Ukázka vložené mapy najdete dole pod článkem

(Kliknutím na obrázky na pravé straně je zvětšíte)
1. obrázek: vytvořená trasa - mapa a na pravé straně info k trase s profilem
2. obrázek: do vytvořené trasy lze vkládat text, obrázek z Vašeho PC, nebo fotografie z veřejné fotogalerie Google Panoramio.
3. obrázek: pravá strana s popisem a údaji o trase. Možnost vkládaní hypertextových odkazů na vaše či jiné weby, úprava písma,...

Článek o tomto programu byl také prezentován v časopise Cykloturistika, autorem textu je Jaromír Krejčí

S mapovými portály se u nás doslova roztrhl příslovečný pytel. K velmi podrobným mapám na nichž je už samozřejmostí i kompletní turistické značení, a k leteckým snímkům stále přibývají nové služby, jako například možnost umisťovat do mapy odkazy a fotografie. Pro plánování cykloturistického výletu jsou tuzemské on-line mapy výbornou pomůckou, ale jedno jim doposud chybí - sdílení tras.

Možná jste už přemýšleli, jak na svých webových stránkách zveřejnit mapu výletu a přitom neporušit autorská práva k mapě při přebírání mapového podkladu. Nebo naopak, našli jste nějaký zajímavý tip na výlet a mapka k němu chyběla. Tak přesně na tohle je zaměřen mapový server www.bikemap.net

Základem webu je mapová služba portálu Google, doplněná o uživatelské nástroje pro zadávání a vyhledávání cyklotras. Samozřejmě, coby uživatelé zhýčkaní nabídkou českých on-line map můžete namítnout, že na Google nejsou tak podrobné mapy ČR, ale na druhou stranu jsou to mapy zcela univerzální a určené pro celý svět.

Jak tedy portál Bikemap funguje? Ovládání mapy je naprosto shodné jako při používání služby maps.google.com. Stejně tak zobrazení map odpovídá mapám Google, tedy vektorová mapa, satelitní snímky, včetně hybridního zobrazení, a též mapa se stínovaným terénem. Jenže, na rozdíl od Google, je jako výchozí zobrazení použit právě posledně zmiňovaný podklad a možnost prohlížet mapy v úplně celé obrazovce. Při procházení mapy před sebou vidíte terčíky, každý reprezentující jednu cyklotrasu. Tam, kde je jich při aktuálním přiblížení mapy tolik, že by se vzájemně překrývaly, zobrazí se v mapě pouze čtvereček s lupou v růžku (při najetí myší na čtverec, také počet cyklotras v daném čtverci), na který když kliknete, zobrazí se přiblížení mapy odpovídající zvolenému čtverci. Na některých místech je tras tolik, že takto je třeba mapu přibližovat mapu i opakovaně, abyste se dostali až k terčíkům tras. Po najetí na terčík se v mapě okamžitě vykreslí trasa a v okénku se k ní zobrazí název (nebo jen datum zadání, pokud název chybí), autor a její hodnocení. Současně se v okně vedle mapy zobrazí seznam všech tras zobrazených ve výřezu.

Ale to nejlepší teprve přijde. Po zvolení trasy se v pravém okně zobrazí množství informací k trase, především délka, a pokud si dal autor trasy záležet, nechybí ani její stručný popis, charakter profilu a povrchu. K trase je automaticky zobrazen výškový profil, a to dokonce interaktivní. Při najetí myší na profil se v mapě zobrazí ukazatel, kterému místu trasy pozice na profilu odpovídá. Směr trasy můžete i otočit a zjistíte i odhad doby potřebné k absolvování v tom kterém směru. Nadto si do mapy můžete nechat zobrazit také fotografie (služba Google Panoramio), body zájmu či cykloservisy, ty ovšem jen v Německu (Bikemap je původem německý projekt). Ke každé trase můžete přidat svůj názor, přispět k jejímu hodnocení (počty hvězdiček) a navrhnout nevhodnou trasu ke smazání. Právě kvalita tras je to, co může být na portálu nejvíce kontroverzní. Trasu na portálu je možné exportovat do formátu GPX (univerzální výměnný formát trasových dat) nebo do souboru KML pro Google Earth. Zajásal jsem když jsem objevil možnost trasu s profilem i údaji vytisknout. Tisk bohužel funguje výhradně na prohlížeči Internet Explorer 7, čímž zklamu příznivce jiných prohlížečů.

Do tvorby tras se může zapojit aktivně každý. Několik tras od českých autorů, respektivě tras na území ČR, je na mapě již zaneseno. Pokud trasu neimportujete z GPS (opět formáty GPX a KML), lze ji na mapě nakreslit přímo v okně prohlížeče. pokud se pohybujete na cestách, které jsou obsaženy ve vektorové mapě Google, pak je zadávání tras mimořádně snadné, protože stačí kliknout na začátek a konec trasy, průběh trasy po cestě se doplní sám. Bohužel to neplatí pro cesty značené jednou čarou. Pak stačí doplnit zájmové body, popis trasy a další již popsané. A co je podstatné, na každou takto vytvořenou trasu lze umístit odkaz z jiné stránky.

To vše zní celkem ideálně. K "dokonalosti" ale projektu Bikemap chybí jedna velice důležitá věc, a tou je podrobnost dat, map a výškových údajů. V zemích západní Evropy je síť zachycených komunikací hustá, ale i zde se jezdí mimo cesty, které nezachycuje mapa Google. Zejména v Alpách, kde je velká část dosud zadaných tras, mohou vedlejší komunikace a horské stezky chybět. V České republice je sice síť cest podchycena dobře, nicméně zdaleka ne tak podrobně, jak by bylo potřeba. Zkoušel jsem také, že bych použil aplikaci pro přípravu itineráře trasy své cesty na Krétu, a pohořel jsem. Mapa je málo podrobná. Další nesrovnalosti jsem našel i u výškových údajů. Moc dobře si pamatuji na stoupání od fjordu v norském Geirangeru na vyhlídku Dalsnibba do 1500 metrů nad mořem. Přestože cesta klesne jen minimálně, automaticky generovaný výškový profil ukazuje dva několikasetmetrové propady! Že by na vině byla přesnost zaměření map? Ne vždy totiž na Google silnice v mapě odpovídá satelitnímu snímku. Takže i výškový profil je třeba brát s rezervou.

I přes uvedené nedostatky je to projekt mimořádně zajímavý. Díky možnostem importu a exportu tras se jedná o vynikající prostředek sdílení. Našel jsem trasy bajkové i dálkové, takže je patrné, že uživatelé jsou nejrůznějšího zaměření. Portál je zatím v šesti jazycích a snad k němu brzo přibude i čeština. A ještě doplním, že podobně zaměřené stránky vznikly i pro běžce a inline bruslaře.

Ještě bych k článku dodal:
Plus také je, že vývojáři programu se neuspokojily jen s první verzí a stále na tomto programu pracují.

- tisk funguje jak s Internet Explorer 7, tak nyní i s Firefox 3 - beta verze (nefunguje s Firefox 2, Internet Explorer 6 a Opera)

- Výškový profil se upravoval, ale i nyní se mírně opožďuje

- Pokud nechcete trasu zveřejnit, zaškrtnete políčko Test a trasa se Vám objeví jen ve vašich trasách

- Při hledání trasy lze využít záložku Najít trasu. Na začátku budete mít napravo TOP 30 tras z x přítomných tras na zobrazené mapě. Při hledání můžete zvolit délku trasy, typ cesty (všechny kategorie, zpevněná, nezpěvněná, štěrk, šotolina), kategorie (všechny kategorie, silnice, MTB, ostatní) a podle hodnocení trasy (všechny trasy, bez nízkého hodnocení, s nízkým hodnocením, s vysokým hodnocením a bez hodnocení).
Pokud chcete najít místo na mapě, v okénku Hledat zadejte název Města nebo PSČ.

UKÁZKA VLOŽENÉ MAPY DO WEBU
Pokud chcete mapu vložit na web či blog, kliknete dole pod mapou na "vložte tuto mapu do svých internetových stránek". Objeví se Vám odkaz, který zkopírujete a vložíte na své stránky (do kódu)
Nebo kliknete na "upravit a ukázat" a můžete si zvolit velikost mapy (malá, střední, velká nebo vámi zvolený rozměr). Když zaškrtnete políčko "rozšířený" vložíte spolu s mapou na vaše stránky také výškový profil a informaci k trase. Pokud jste si vložili do mapy také Váš bod zájmu (fotografii, info), tak tato značka se Vám nezobrazí u Vás na webu, ale jen na webu bikemap. K zobrazení vaší trasy s mapou na bikemap.net klikněte pod mapou na slovo bikemap.net.