KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

RIDE WITH GPS - EVIDENCE A ANALÝZA VAŠICH TRAS

Existuje nespočet programů, kde si můžou uživatelé uložit své záznamy a následovně se dozvědět o své jízdě více. Dnes Vám představím free verzi v ČR poněkud neznámého programu Ride With GPS.

Do programu lze nahrávat trasy z přístroje Garmin, soubory .gpx, .tcx, .fit, .kml nebo lze také trasu vytvořit ručně.
Trasu lze pak importovat do přístroje Garmin, nebo do souboru .gpx, .tcx, .kml.
Program ještě nemá mobilní verzi, ale podporují ho aplikace My Tracks, Cue Sheet, Velodroid (vše Android), Cyclemeter (iPhone), GPSpeedOMeter (BlackBerry).
Můžete také trasu sdílet do soc.síti Facebook, Twitter, StumbleUpon, poslat do emailu, vložit na webové stránky, blog. Samostatně jde vložit na web také mapu trasy a výškový profil.

Ruční kreslení (plánování trasy) je jednoduché, můžete použít funkci "Follow Roads", kdy trasa mezi body kopíruje silnici nebo "Draw Lines" tzv. ruční kreslení. Do trasy můžete také vložit body zájmu (POI), vybrat si barvu kreslené čáry, také lze vytváření cesty optimalizovat pro zvolenou aktivitu (chůze, cyklistika, moto). Nalevo pak najdete itinerář cesty.
Při importu do GPS se importují také údaje výškovového profilu (což např. neumí Bikemap), trasu můžete také importovat přímo do přístroje GPS Garmin.

Při exportu trasy do programu se Vám zobrazí uprostřed mapa trasy s interaktivním výškovým profilem, u kterého si můžete také zobrazit grafy tepové frekvence, kadence, rychlosti, teploty a proc. stoupání.

Napravo najdete statistické údaje - např. vzdálenost, nastoupané a sestoupané metry, maximální a průměrný sklon trasy, doba trvání aktivity, calorie, prům. watty, průměrná a maximální rychlost, průměrná, minimální, maximální kadence a tepová frekvence, čas v jednotlivých tepových zónách,... a také fotografie, komentáře, tisk trasy,...

V levé části se zobrazují segmenty trasy, pokud byli ručně vytvořené Vámi nebo jinými uživateli (viz níže)



Také si můžete zvolit statistiku jen za vybraný úsek (viz vpravo). Myší označíte vybranou část na výškovém profilu a v pravém sloupci se Vám zobrazí statistické údaje za vybraný úsek, pokud jste označili kopec, objeví se Vám i kategorie kopce a koeficient náročnosti.

To co dělá tento program zajímavým jsou segmenty. Ty můžete znát ještě z programu Strava. Oproti tomuto programu se zde ale segmenty nevytváří automaticky, ale ručně. Vyvoření segmentu je ale jednoduché. Myší se označí vybraná část na výškovém profilu, upraví začátek a konec segmentu a po pojmenování se uloží. Pokud povede trasa přes místo, kde již byl segment vytvořený, nemusíte ji znova vytvářet.
Na videu se můžete podívat jak se segment vytváří (stačí od času 0:30 sek.)

U segmentů můžete porovnávat jak svoje jízdy mezi sebou, tak i s jízdy ostatních cyklistů, kteří přes tento segment jeli. To má Ride with GPS oproti prog. Strava propracovanější.
Poté co si vybrete, které jízdy chcete porovnávat se Vám ukáže tabulka (viz foto). Nahoře si můžete přečíst název segmentu, vzdálenost, nastoupané metry, průměrný sklon, kategorie stoupání. Dále si můžete zvolit po jakých částech chcete segment porovnávat (zde 4 části). V barevném poli najdete čas za tento úsek a pod ním průměrná rychlost a tepová frekvence a nakonec časový rozdíl oproti nejlepšímu času za úsek.
Napravo pak najdete mapu, kde si můžete spustit virtuální závod mezi vybranými jízdy.

Video:

Svoje jízdy si můžete zobrazovat jednak v tabulce nebo také v kalendáři (viz foto). K dispozici zde máte statistické údaje za víkend a měsíc - kilometry, nastoupané metry, doba trvání a kalorie.

Na úvodní obrazovce najdete vaši výbavu - kola, GPS přístroj, pláště,... (pokud si je zde samozřejmě zadáte), váš profil, poslední události (jízdy, segmenty) a pak také tabulka, kde lze přepínat mezi mapami vašich tras, kalendářem, souhrnem najetých kilometrů, nastoupaných metrů a času za poslední týdny, měsíce a roky, profilovými fotkami, trasy nebo segmenty, které jste si dali do oblíbených a vámi vytvořené segmenty.

Na webu si lze také vytvořit skupinu a diskutovat s jeho členy. Vyhledávat můžete trasy, jezdce, segmenty, skupiny, události.