KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

ELEKTROKOLA - KLADY, ZÁPORY, VYUŽITÍ

Elektrokola jsou v Česku stále ještě nedoceněný dopravní prostředek.

Vyjet si o víkendu nebo odpoledne na kole, je v Česku velmi oblíbená věc. Bohužel spousta z nás s přibývajícím věkem a kilogramy také ztrácí sílu při výjezdech na kopce. Někteří zase musí šetřit své zdraví a nemohou si dovolit velkou námahu. Elektrokolo ale může být velmi praktické i pro lidi, kteří mají ještě mnoho sil a elánu. Díky menší námaze si tak ze sedla elektrokola můžete lépe užít krásy okolí všude tam, kde pojedete. Oblíbené jsou elektrokola také u maminek, které mohou s menší námahou vozit děti v dětském vozíku nebo na sedačce.

Elektrokola jsou prostě fenoménem současnosti. Jsou to kola, které můžete provozovat buď lidskou silou, nebo s pomocí elektrické energie při šlapání. Na elektrokolech může jezdit opravdu každý a co je velmi pozitivní, tak i v každém věku. Zřejmě by bylo zbytečné podrobně popisovat výbavu elektrokol, o tom již bylo napsáno mnohé, ale raději uvedeme fakta z běžného provozu, která jsou pro většinu možných zákazníků nejdůležitější. Pokusíme se tedy hodnotit vlastní elektro-bikování.

Klady při jízdě po městě:
1. Ve městě je to jednoznačné nejrychlejší dopravní prostředek. Nikdy nezůstanete stát v dopravní zácpě a všude jste velmi rychle.
2. Doprava na elektrokole je téměř zdarma, musíte pouze počítat s nabíjením baterie. Vychází to cca 2,50,- Kč/60 km.
3. Parkování je možné v podstatě všude, je potřeba mít s sebou pouze kvalitní zámek. Mnoho elektrokol má také PIN na elektrický pohon, což je také dobrý bezpečnostní prvek.
4. Nepotřebujete řidičský průkaz

Zápory při jízdě po městě:
1. V mnoha městech chybí infrastruktura pro cyklisty, takže musíte jezdit v městském provozu po silnicích s auty. A tak je bohužel nutné někdy využívat chodníky i pěší zóny.
2. Na mnoha místech stále není dostatek stojanů na uzamykání kol. Problém se stojany ale můžete vyřešit koupí skládacího elektrokola. To snadno složíte, uložíte ho do vaku a můžete si ho vzít třeba do kanceláře, do autobusu nebo do vlaku. Se stojany souvisí i budování dobíjecích stanic, které je u nás zatím v plenkách.
3. Dalším tak trochu negativním faktorem je počasí. Když prší, tak je jízda na elektrokole po městě nepříjemná. Jinak se ale dá na elektrokole jezdit i v dešti. V současné době jsou v nabídce i elektrokola speciálně vybavená do městského provozu a tak můžete jezdit do práce klidně i v obleku. Díky kvalitním blatníkům, krytu řetězu a celkové výbavě městských elektrokol, si tak svůj oděv určitě nezašpiníte.

Elektrokola, ale nejsou vhodná jen do měst. I když většina lidí je pro tento účel využívá nejvíce. Své uplatnění najdou i v terénu. Nové modely terénních elektrokol, jsou plnohodnotné MTB stroje. Dojezdy současných modelů jsou až za hranici 100 km. Samozřejmě záleží na váze jezdce, profilu zvolené trasy a využívání asistence.

Klady jízdy v terénu:
1. Bez velké námahy se můžete dostat do míst, kam by jste s klasickým MTB kolem nevyjeli. Lehce překonáte i velké převýšení.
2. Rodiče se dostanou na nezpevněné cesty a do lehčího terénu bez velké námahy i se svými dětmi v dětském vozíku.

Zápory jízdy v terénu:
1. Vyšší váha elektrokola, která může mít vliv na ovladatelnost v těžším terénu pro méně zkušeného jezdce.

Jednou z novinek jsou také elektrosady. Díky nim se dá udělat z klasického jízdního kola elektrokolo. Světovou špičkou jsou elektrosady značky BionX, které jsou velmi kvalitní, výkonné a spolehlivé.

I v Česku již také konečně fungují půjčovny elektrokol. Za poměrně velmi malou částku si můžete půjčit elektrokolo na celý den, víkend či na dovolenou. V Rakousku nebo Itálii se nacházejí vyznačené cyklostezky a trasy s místy na dobíjení baterií určené hlavně pro elektrobikery. Také u nás v České republice jsou půjčovny elektrokol, které se snaží nabízet podobné služby. Například v půjčovnách elektrokol v Liberci či Turnově (Českém ráji), již fungují několik let. Po internetu si můžete vybrat a zarezervovat vybrané modely elektrokol již za 300,- Kč na jeden den. Když se pak zákazníci po osobní zkušenosti rozhodnou elektrokolo objednat a koupit, tak se jim půjčovné odečítá z ceny nového elektrokola. Samozřejmostí jsou zkušební jízdy zdarma v testovacích centrech.

Začíná se tak snad blýskat na lepší časy pro vyznavače cykloturistiky i v České republice? Uvidíme co nám všem v nedaleké budoucnosti přinese tento nový trend bikování.

- půjčovna a prodej elektrokol