KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

GARMIN EDGE 810

Model Garmin 810 byl představen letos na veletrhu CES 2013 v Las Vegas.
Nový Edge 810 je na první pohled stejný jak předešlá verze Edge 800: stejné rozměry (51 x 93 x 25 mm), dotykový 2,6" barevný displej, hmotnost, ovládací prvky, rychloupínací uchycení na kolo (systém bajonet) i použitá bezdrátová čidla. Jediná změna je jiný grafický potisk. Zepředu na vrchním okraji je nápis EDGE na spodním pak 810.

Samotný Garmin Edge 810 nabízí široké možnosti měření, záznamu a vyhodnocení nejen jízdy na kole. Tyto údaje pak můžete analyzovat např. v programu Garmin Connect. Novinkou je zde propojení s telefonem pomocí bluetooth. Mobilní aplikace nabízí nové funkce, jako např. automatické nahrávání vašich dat do programu Garmin Connect nebo funkce Live tracking, kdy vaši přátelé, rodina apod. mohou sledovat Vaši aktivitu on-line (více zde). Dále Edge 810 přináší lepší, přepracované menu s možnosti rychlého přepínání mezi koly a profily. Oproti jednomu profilu u Edge 810 zde nově můžete mít až pět profilů (více zde).

Menu řístroje je přeložené do češtiny, i když ne úplně. Pokud budete chtít jet podle připravené trasy, v bězích je po načtení trasy nabídka "Jízda" (foto zde), u tréninků je místo "Jízda" anglický nápis "Ride" (foto zde).
To stejné je u Běhů. Pod ikonkou "složky" najdete čeký nápis "Běhy" (foto zde - napravo), pod ikonkou "mapy" je anglický nápis "Courses" (foto zde). Také zůstal název "Běhy" kvůli kterému se u předešlé verze Edge 800 strhla na internetu diskuze, zda nemá být spíše "Trasy" jak je to v programu Garmin Connect.

1) EDGE 800 vs. EDGE 810
2) SPOJENÍ EDGE 810 S TELEFONEM
3) VIRTUÁLNÍ PARTNER
4) MENU 810
5) VYTVOŘENÍ TRASY NA WEBU Garmin Connect
6) PŘEDSAZENÝ STOJÁNEK
7) GPS vs MOBIL

1) EDGE 800 vs. EDGE 810
Stejně jako Edge 800, tento přístroj nabízí tři tlačítka. Na levém boku nahoře najdete tlačítko, pod kterým najdete stránku kde můžete ovládat podsvícení, tóny, uzamykání obrazovky a lze zde i zobrazit předpověď počasí (při spárování s telefonem). Toto tlačítko také můžete použít (při aktivaci) k screenshotů obrazovky.. Na přední dolní části přístroje, jsou dvě další tlačítka. Levé tlačítko zaznamenává kola, zatímco v pravém rohu je tlačítko pro spuštění a zastavení činnosti.
Na zadní spodní hraně pak najdete mini-USB port (spíše bych zde už čekal micro-USB port, jaký najdete v novějších telefonech) a slot na pamětovou kartu microSD. Na kartě můžete mít mapu, nebo ji můžete také použít jako další úložný prostor na vaše trasy.

Co mají Edge 800 a 810 dále stejné:
- V přístroji máte k dispozici 75 MB volného prostoru pro Vaše trasy, tréninky, běhy.
- Stejné je bohužel i rozlišení obrazovky (240x160), kontrast a ostrost hlavně za velmi jasného slunečního světla není moc dobrá.
- Podpora karet: micro SD / micro SDHC
- Soubory (.gpx, .kml, .tcx,...) se ukládají v přístroji do .fit souboru, který je úspornější jak .gpx soubory.
- Vodotěsný podle normy IPX7
- U navigace na vybraný cíl lze změnit barva čáry trasy, u běhů (stažených tras z internetu) nikoliv.
- barevný dotykový displej

Rozdíly mezi Edge 800 a 810:
- Přepracované menu a ovládání přístroje (více...). Např. na obrázku vpravo při dotyku na displej se zobrazí rychlá nabídka. Pod ikonkou "signálu" najdete přístup k režimu GPS, snímačích ANT+ (snímače tepu, kadence, rychlosti, výkonu), ikonky připojení telefonu s Edge 810 a ikonka "předpověď počasí" s předpověďí počasí (při spárování s telefonem). Pod ikonkou "lupy" najdete navigaci k cílům a běhy. Ikonka "nastavení" Vám umožní nastavit přístroj a ikonka "domů" Vás vrátí do úvodního menu. Z displeje zmizela spodní lišta, kterou tato nabídka nahradila.
- V Edge 810 si můžete uložit nastavení až pro 10 kol. Přístup ke kolům je nyní jednodušší, nachází se na uvodní obrazovce. Pokud na jednom kole používáte čidlo rychlosti/kadence nebo wattmetr a na druhém ne, nebude jej Edge 810 po správné volbě kola zbytečně vyhledávat (více...)
- Novinkou jsou zde profily. Máte zde na výběr až z 5 profilů (např. MTB, trénink, závod, trenažér, turistika) Každý z profilů si dokáže zapamatovat nastavení přístroje - počet zobrazovaných stránek a údajů na jednotlivých stránkách (s 1 až 10 údaji na jedné stránce, které se dají nadefinovat), stránky shrnutí, tréninku, běhu, virtuálního partnera, výškového profilu a mapy. V případě, že měníte typ sportovní aktivity, je možné během několika vteřin změnit pomocí volby profilu celkové nastavení přístroje (více...)
Na jednom profilu se Vám tak mohou zobrazovat informační údaje, stránka tréninku, na jiném zase informační stránka, stránka mapy a výškového profilu.
- Trasa se ukládá potvrzením na displeji (foto vpravo) a ne jak u 800 podržením tlačítka "Lap" (levé dolní tlačítko).
- Vysoce citlivý GPS přijímač s technologií HotFix, která se vyznačuje rychlým výpočtem pozice i při minimálním výhledu. Při hledání družic se zobrazí "Nalezen pevný GPS bod". U Edge 800 při zastavení se občas na displeji ukazovala rychlost. To už se u Edge 810 neděje (foto 2).
- Edge 810 nyní má i kompas, který najdete pod ikonkou na mapě.
- Výdrž baterie se uvádí u Edge 810 17 hod. oproti 15 hod. u Edge 800. Vyzkoušel jsem kolik tedy vydrží v praxi. Nakonec z toho bylo 16,5 hod. z toho 1/4 jsem využil přístroj na navigaci. Pokud by jste využili Edge 810 jen na zaznamenávání trasy je možné, že by jste se dostali i k avizovaným 17. hodinám. Pokud ale budete mít nastavené max.podsvícení a přístroj budete využívat na navigaci nebo trénink, čekejte menší než avizovanou výdrž.
- Subjektivně se mi zdá, že ukazatel "Sklonu" je u Edge 810 přesnější, reaguje rychleji na sklon jízdy. U teploty (alepoň v porovnání grafů) se její změna tak rychle neprojevuje.

Edge 800/Edge 810
Foto 1: Úvodní obrazovka, u Edge 810 se zde např. dá přepínat mezi koly, profily (každý ma jinou barvu). Více o menu u Edge 810 najdete zde...
Foto 2: Edge 810 již nemá spodní lištu (podobná se objevuje jen při kliknutí na displej - foto napravo výše) takže rozmístění polí je trochu jiné. Také u zastavení se u Edge 800 objevovala na displeji rychlost (viz foto 2), to se už u 810 neděje.
Foto 3: Mapa je prakticky stejná

2) SPOJENÍ EDGE 810 S TELEFONEM
Hlavní hardwarovým vylepšením u Edge 810 je přidání ANT+/Bluetooth čipu, který vám umožní připojit Edge 810 s telefonem pomocí aplikace Garmin Connect Mobile, který je dostupný na telefonech s operačním systémem Android (aplikace, vyžaduje Android 2.3.3 a vyšší) a iOS - Apple (aplikace, vyžaduje iOS 5.1 nebo novější.).
Bluetooth je bohužel jen ve verzi 2.1, v dnešní době bych čekal spíše Bluetooth 4.0. Přístroj tak nedovoluje připojení 3. strany a nebude kompatibilní s novými senzory Bluetooth Smart (Bluetooth s nízkou spotřebou).
Také bych byl raději kdyby aplikace byla již v Edge 810. Bylo by to jednodušší, bez vázání na další zařízení. Ani není praktické tahat sebou navíc telefon při závodech (pokud chcete být sledováni přáteli funkcí live Tracking). Co bych ještě uvítal by bylo zobrazení na mapě Edge 810 dalších cyklistů a jejich pohybu (pokud by tuto funkci povolili). V poslední době program Strava boduje se svými segmentami. Bylo by zajímavé stáhnout si do Edge segmenty z okolí a poté jejich on-line vyhodnocení.

Jakmile aplikaci Garmin Connect Mobile nainstalujete do telefonu, přihlásíte se k Vašemu Garmin Connect účtu (případně si účet vytvoříte). Poté v obou zařízení zapojte Bluetooth a spárujte je (to stačí jen napoprvé). Spárovat můžete pouze jeden telefon, ale více zařízení lze spárovat k jednomu telefonu.

Bluetooth spolu s ANT+ umožňuje propojit zařízení se smartphonem a nabídnout tak nové funkce prostřednictvím aplikace. Mezi ty patří automatické nahrávání vašich dat do programu Garmin Connect, sdílení na sociálních médiích (Facebook, Twitter) nebo prostřednictvím e-mailu nebo SMS (funkce Live tracking). Také si můžete do přístroje uložit z Garmin Connect např. vaše trasy (běhy) a tréninky (bohužel trasy jiných uživatelů stáhnout nelze). Samozřejmě je třeba mít na telefonu aktivovaný mobilní internet.

Mobilní aplikace Garmin Connect Mobile: V menu (foto 1) se nachází "Aktivity" (foto 2) což jsou Vaše absolvované jízdy. Tak jak na webu i zde se můžete se podívat na mapu (foto 3), statistické údaje (foto 4), profil,....


Pod "Trasy" (foto 5) najdete trasy (Běhy) které máte uložené v programu Garmin Connect. To mohou být Vámi vytvořené trasy nebo trasy jiných uživatelů na Garmin Connect, které jste si stáhli do této složky. Ty můžete přenést do Edge 810 (foto 6). V přístroji se tato trasa nahraje do "Běhů" a vy ji můžete použít na navigaci. "Tréninky" (foto 7), zde si můžete do Edge 810 stáhnout připravené tréninky v Garmin Connect do Edge 810. Pod "Mé zařízení" (foto 8) najdete "LiveTrack" (více níže), a také se zde můžete zapnout či vypnout funkci "Počasí" a "Automatické nahrávání" (aut.odesílání Vašich aktivit do služby Garmin Connect).


Zajímavou funkcí je Live tracking - kdy vaši přátelé, rodina apod. mohou sledovat Vaši aktivitu např. na závodech, či při Vašich např. sólových cestách on-line. Tito lidé lidé nepotřebují Garmin Connect účet a mohou sledovat informace o vaši pozici, srdečním tepu, výšce, rychlosti a dalších hodnotách (foto 4).

Funkci "LiveTrack" lze aktivovat v mobilu (foto 1) v aplikaci Garmin Connect Mobile. Nejdříve vyberete s kým chcete sdílet Vaši trasu. Pozvánku můžete poslat buď e-mailem nebo sdílet na Facebooku a Twitteru (tyto aplikace musíte mýt nainstalované v mobilu). Poté stačí již kliknout na: "Spustit službu Live Track" a spustí se záznam Vaší trasy (foto 2). Já jsem vyzkoušel pozvánku na e-mail. Pozvánka přišla do e-mailové schránky v řádech sekund s odkazem na žívý přenos mé trasy (foto 3). Přehled o pozvaných uživatelích ši sdílených soc.sítích máte v mobilu na stránce LiveTracku (foto 5 - ve spodní části)


Pokud pozvaní uživatelé (ti nepotřebují Garmin Connect účet) začnou sledovat tuto aktivitu, na stránce livetrack.garmin.com uvidí Váš on-line pohyb na klasické nebo satelitní mapě Bing (foto 4). Nad mapou najdete název trasy, kdy byla zahájena a dále prům.rychlost, čas jízdy, vzdálenost, nastoupané metry. Pod mapou jsou on-line informace o vašem srdečním tepu, nadmořské výšce, rychlosti a tempu.
Pokud se stane, že se přenos dat na chvíli přeruší, poloha sledovaného zůstane na jednom místě. Jakmile se přenos dat opět obnoví, poloha sledovaného se automaticky aktualizuje a také všechny údaje z přerušeného nahrávání.


Po ukončení aktivity na mobilu vypnete službu LiveTrack (foto 5). Ukončením vysílání dojde i ukončení přenosu.
Uživatel, který sleduje váš pohyb on-line se poté objeví na stránce informace že toto sledování bylo již ukončeno. Po zavření této stránky se ale již bohužel nelze na tuto stránku s údaji z trasy vrátit. Na stránce kde běžel on-line přenos Vaší trasy se objeví informace, že relace už vypršela (foto 6). Tato informace se objeví i při kliknutí na zvací e-mail, pokud byla již aktivita ukončena.


Pokud Vás zajímá kolik dat se odešle během vysílání Vaší trasy, tak podle tohoto zdroje: www.sportreport.sk/.... - po přibližně 20 kilometrech (necelé hodině) se pro přenos dat použilo cca 300 kB oběma směry. Takže i dlouhý maratón nezruinuje peněženku a používat tuto funkci není finančně náročné. Pro ilustraci v ten den, když jsem testoval LiveTrack funkci poprvé, bylo proměnlivě a přeháňky, které mě chytili i na trati. Tak jsem si zapnul aktuální radarové snímky a ty mi spotřebovaly více než 1.5 MB dat.

Další funkcí je zobrazení předpovědi počasí. Podle Justina McCarthy z PR Garminu, systém pošle výstrahu přímo do připojeného Edge, pokud se očekává změna počasí v místě vašeho bydliště v rámci tříhodinového okna.
Počasí poskytuje Kanadský meteoroligický ústav a informace jsem dostával do Edge 810 ze stanice v Libavé, které je od mého bydliště 50 km. V době testování byla vydaná výstraha před povodněmi. Informace na tuto výstrahu se mi objevila na Edge 810 hned po připojení s telefonem. Také na ikonce počasí přibyl vykřičník. Problém ale je, že tato výstraha byla u nás vydaná pro jiné kraje, než ten můj. Myslím také, že uživatel by ocenil v určitých okamžicích i radarové snímky.


Z Edge 810 se přes mobilní telefon data přenáší v intervalu 1x za minutu (v rámci přenesených dat ale odchází kompletní podrobná data v rámci této jedné minuty – nepřenáší se pouze 1 pozice, 1x za minutu, ale až 60 pozic, 1x za minutu). V rámci datového propojení s mobilním telefonem je současně možné odeslat absolvované tréninky z Edge 810 přes mobilní telefon přímo do tréninkového serveru Garmin Connect (není nutně potřeba použít počítač pro nahrání tréninku na server).

Video připojení Edge 810 s telefonem


3) VIRTUÁLNÍ PARTNER (VP)
Umožňuje na trati soupeřit např. se svým nebo cizím, dříve dosaženým výkonem.
Na stránce VP můžete vidět váš náskok/ztrátu, na stránce mapy šedá šipka ukazuje polohu VP a modrá Vaši polohu a na stránce výškového profilu šedá tečka znamená polohu VP a barevná tečka (barva se liší podle barvy zvoleného profilu) pak vaši polohu (viz obrázky u Běhů). Rychlost Virtuálního partnera můžete případně korigovat pomocí ikonek + -.
A) Můžete použít Vaše jízdy, které máte ještě v přístroji. Ty uložte do "Běhů" (Courses)
Foto 1) Jízdy, foto 2) vyberete z projetých tras v zařízení, foto 3) kliknout na ikonku "Běhů" (Courses), foto 4) zadání názvu běhu (Courses)
Po potvrzení názvu se pak trasa sama přenese do "Běhů" (Courses) a Vy poté trasu můžete spustit a soupeřit s Virtuálním partnerem (VP).
B) Vaši trasu kterou máte již na webu Garmin Connect si můžete "uložit jako běh" a pak "odeslat do zařízení". Ta se poté objeví v Edge 810 v "Běhy"
C) Také si můžete vybrat trasu jiného uživatele např. na Garmin Connect, GPSies.com a přímo odeslat do Edge 810.
D) Trasu si můžete vytvořit na webu, např. Garmin Connect (návod) a poté přenést do Edge 810.
E) A v neposlední řadě můžete přímo při jízdě soupeřit s VP. Stačí jen nastavit prům.rychlost VP.

4) MENU 810
Na úvodní obrazovce uvidíte:
Nahoře ukazatele teploty, snímače, baterie, bluetooth a času. Po kliknutí na tuto horní lištu se Vám zobrazí stránka s informacemi GPS, snímačích ANT+, ikonky připojení s telefonem a počasí. (foto zde)
Ve střední části najdete výrazný nápis "Jízda" a barevným pozadím vybraného profilu aktivity. Nad ním přepínání mezi profily kola (1-10 kol) a pod ním přepínání mezi profily aktivity (1-5 profilů). (Více zde)
Ve spodní části pak najdete
- ikonky složky, mapy a nastavení. (Více zde)



Menu Edge 810


A) DOLNÍ MENU

- Záložka "nastavení"

A1) Profily aktivity:(obr. vpravo)
Můžete vytvořit až pět aktivit profilů (obr. 1 níže), které si můžete pojmenovat např. trénink, závod, cykloturistika, trenažér... a ke každému přiřadit jiné barevné pozadí.

- "Název" (na obr.2) - zde můžete zadat název profilu
- "Barva"
(na obr.2)- volba barvy profilu
- "Stránky tréninku"
(na obr.2) - můžete nadefinovat kolik informačních stránek se Vám bude zobrazovat (obr. 3) - maximálně 5 a kolik informačních polích umístíte na stránku - maximálně 10. Také si můžete nadefinovat kterékoliv informační pole. Dále zde můžete (obr.4) zapnout (a upravit)/vypnout stránky běhů, tréninků, mapy, výškového profilu, shrnutí a virtuálního partnera.

Při závodě si tak můžete zobrazit např. rychlost, tepovou frekvenci a čas, při tréninku si můžete přidat více informačních polí a virtuálního partnera, u cykloturistiky přidáte zase mapu a na trenažéru se obejdete bez mapy a výškového profilu. Při změně aktivity tak není potřeba pokaždé složitě měnit nastavení v menu, stačí jednou nadefinovat vhodný profil a poté na něj jen přepnout. Profily je možné v menu přístroje jednoduše přidávat, pojmenovávat a podrobně definovat.

Info: v současné verzi firmwaru nejde ke každému profilu vybrat jinou mapu.
Vyjádření českého Garminu: Pracovnící technické podpory si myslí, že chováni přístroje (nepřepínáni map v profilech) je chyba. U outdoorových navigací to funguje tak, jak očekáváte. Odreportujeme to do Garminu a předpokládáme, že v některém z budoucích firmwaru se chováni změní.



Video o profilech na Edge 810

- "Navigace" (na obr. 2 výše) lze nastavit chování mapy (obr. 2 níže: např.mapový podklad, navigační text,...), a trasování (obr. 3:aktivity - cyklistika, MTB, turistická cyklistika, chodec,..., metoda výpočtu, uzamknutí na silnici,...).

Dále také: upozornění - zvukové alarmy pro čas, vzdálenost, srdeční tep, kadence,..., Auto Pause, Auto Lap, Autom. procházení

A2) Profily kola:
V přístroji lze navolit až 10 kol a pojmenovat si je např. závodní, tréninkové, MTB, cross, ..., u každého kola musíte aktivovat příslušenství (tep, kadence, výkon). Pokud na jednom kole používáte čidlo rychlosti, kadence nebo wattmetr a na druhém ne, nebude jej Edge 810 u druhého kola kola zbytečně vyhledávat.

A3) Dále zde ještě najdete připojení k Bluetooth, srdečnímu pásu, systémové nastavení, uživatelský profil a tréninkové rozsahy.

- Záložka "mapa"
Kromě mapy si po kliknutí na tlačítko lupy můžete vybrat zda chcete navigovat na nejbližší např. restauraci, ubytování, nemocnici,.., nebo navigovat podle "Běhů", zde pojmenované jako "Courses" (na obrázku č.3, č.4 zde). Více níže: Běhy

- Záložka "složka"

A1) Jízdy - zde se ukládají projeté jízdy, ty také můžete odtud přeposlat do složky "Běhy" a poté se podle ní nechat navigovat, nebo srovnávat výkon s virtuálním partnerem.

A2) Běhy
Např. na webu Garmin Connect můžete vytvořit trasu (viz návod zde) nebo si ji odtud stáhnout a poté přímo poslat do zařízení. Můžete také použít i existující trasa např. na Garmin Connect, GPSies, Bikemap,... a tu pak uložit do přístroje.
V přístroji poté vyberete "Běh", vyberete jednu z uložených tras a spustíte jej kliknutím na nápis "Jízda". (Pod symbolem + v pravém dolním rohu najdete vaše absolvované jízdy, které můžete pak uložit a spustit v běhách, na fotkách zde)

Po výpočtu trasy se Vám na displeji zobrazí tyto obrazovky:
1) informačních stránka (1-5 stránek), 2) mapa, kde modrá šipka ukazuje vaši polohu, šedá pak polohu virtuálního partnera, 3) kompas, ke kterému se dostanete přes ikonku na mapě, 4) virtuální partner, 5) výškový profil, stejně jak u virt.partnera, šedá barva patří virt. partneru a barevná (podle barvy profilu) pak Vám. Při kliknutí na údaje o výšce nebo vzdálenosti si můžete nastavit parametry profilu, 6) stránka shrnutí (rychlost, celková vzdálenost a mezičasy), 7) stránka běhu, 8) waypointy (bod zájmu) - pokud trasu připravujete v programu, který umí do mapy přidat tyto body zájmu (např. gpsies.com), nebo tyto waypointy obsahuje, zobrazí se Vám vzdálenost a čas k tomuto bodu (podle vaši současné prům.rychlosti).
- Pokud se necháte navigovat k nějakému vybranému cíli (ubytování, občerstvení, města...) nebude se Vám zobrazovat virtuální partner a na mapě budete mít jen svoji šipku (ukazatel polohy).

Pokud budete chtít vybrat jiný běh, klikněte na prostřední symbol - lupa a ukončete běh. Dále si můžete vybrat navigování na start nebo podle souřadnice, k ubytovacím službám, občerstvením ve vašem okolí a řadu jiných cílů.



Můžete také zvolit "Courses" (zde nepřeložené "Běhy") a vybrat jinou trasu z uložených běhů (obr.1). Také se můžete vybrat i projetou trasu, kterou máte uloženou v přístroji. V "běhy" klikněte dole na tlačítko + a vybranou projetou trasu (obr. 2) pak uložíte pod libovolným názvem (obr.3). Ta se Vám poté objeví ve složce "běhy"

Navigace v Edge 810:

A3) Tréninky - Na webu Garmin Connect lze kromě tvorby trasy, si také připravit tréninkový plán a ten pak odeslat přímo do Vašeho zařízení. Přímo v přístroji lze také vytvořit tréninkový plán nebo přidat další tréninkový úsek (krok) v připraveném tréninkovém plánu.
Tréninky - vyberete tréninkový plán - Ride (Jízda, zde chybí český překlad)



A4) Training Plans - Na webu Garmin Connect lze stáhnout připravené tréninkové plány.

A5) Polohy - do přístroje lze zadat polohu např. vašeho domu nebo odkud nejčastěji vyjíždíte na tréninky. Tato funkce pak slouží k rychlejšímu startu přístroje

A6) Dále zde ještě najdete osobní rekordy, uložené polohy, celkové součty a možnosti odstanění jízd, tras, tréninků,...

B) PROSTŘEDNÍ MENU

- JÍZDA
Kliknutím na jízdu se Vám zobrazí stránky podle nastavení profilu. Každý profil může obsahovat různé stránky, můžete si vybrat z těchto stránek: informační stránka/y (až 5 stránek s až 10 poli na jedné stránce), mapa u které lze zobrazit i kompas, virtuální partner, výškový profil a stránka shrnutí kola, kde můžete spatřit čas a vzdálenost zaznamenaných kol. Pokud máte spuštěné běhy nebo trénink lze zobrazit i stránku běhu/tréninku.



C) VRCHNÍ MENU

- GPS: nastavení nadm. výšky, označení polohy, zobrazení satelitů
- Snímače ANT+ : povolení, vyhledávání a podrobnosti o snímači
- Připojení k telefonu: bluetooth, zobrazení počasí,...

 

 

 

5) VYTVOŘENÍ TRASY NA WEBU Garmin Connect
1) V záložce "Plán" vyberte "Trasy"
2) Klikněte na "Vytvořit trasu"

3) Kliknutím na mapu můžete začít kreslit trasu. Pokud máte zaškrknuté políčko "Držet se na silnicích", čára mezi vašimi body bude kopírovat silnici. Pokud budete chtít kreslit např. menší lesní trasu, toto políčko odškrknete a můžete kreslit trasu ručně. Pod mapou se Vám bude průběžně zobrazovat výškový profil trasy.
4) Zde můžete zadat Vaši průměrnou rychlost, případně čas pro Vašeho Virtuálního partnera v přístroji. Při jízdě máte pak srovnání s Vámi plánovanou rychlostí či časem.
5) Jméno pro Vaší trasu
6) Nakonec dáte "Uložit"

7) Jakmile máte vytvořenou trasu, můžete jí poté ještě upravit, vymazat nebo ji dát jako veřejnou či soukromou
8) Nakonec pokud máte připojený přístroj k počítačí kliknete na "Odeslat do zařízení" a trasa se uloží do "běhů" ve Vašem zařízení.
Trasu lze také sdílet pomocí emailu, soc.sítích či vložit na web. Všechny Vaše trasy najdete v sekci Plán - Trasy (viz 1 obrázek vlevo)

6) PŘEDSAZENÝ STOJÁNEK
Balení Garmin Edge 810 Bundle obsahuje i nový stojánek na řídítka, který je vyroben z vysokopevnostního plastu. Majitelé ostatních verzí Edge 810 (bez hrudního pásu, měřiče kadence/rychlosti) si mohou tento stojánek dokoupit. Stojánek umožňuje upevnit Edge k řídítkům tak, že tělo samotného cyklopočítače je předsazeno před řídítky a cyklista má tak lepší pohled na přístroj. Zde musím říct, že je stojánek praktický a velice se mi zamlouval.
Tento stojánek je kompatibilní i s dalšími modely řady Edge, např Edge 800, Edge 510, Edge 500 a Edge 200.

7) GPS vs MOBIL
Poslední dobou řada lidí, kterým stačí jen záznam trasy, používá chytré telefony s GPS.
Zde záleží jaký GPS čip má telefon, a tím jak přesně dokáže zaznamenávat Vaši polohu, nevýhodou je také pomalejší načítání a zafixování satelitů.
Za to GPS zařízení dokáží rychleji vyhledat satelity čímž můžete daleko dříve zahájit svou aktivitu a také nabízejí více funkcí nehledě na to, že jsou odolnější. GPS také přesněji zaznamenávají Vaší trasu, viz foto 1 je od Garminu a foto 2 je z mobilu. To také znamená že statistické údaje z Vaší trasy budou více odpovídat realitě, jak např. nastoupané, sestoupané metry, kalorie,...
Jejich nevýhodou je ale cena, která i díky malé konkurenci je někdy vysoká.

Přístroj zapůjčila společnost Picodas Praha, spol. s r.o. - výhradní distributor značky GARMIN v České Republice.