CYKLOMENU
KRNOVSKEM NA KOLE
NĚCO O NÁS
NAŠE VYJÍŽĎKY, AKCE
ÚČAST NA ZÁVODECH
NÁMI POŘÁDANÉ ZÁVODY
FOTOGALERIE
KRNOV - PRADĚD
CYKLOTRASY
CESTOPISY
ČLÁNKY
TIPY NA VÝLETY
BEZPEČNĚ NA KOLE
CYKLOINFORMACE
SPŘÁTELENÉ WEBY
CYKLOROZCESTNÍK
KALENDÁŘ ZÁVODŮ
ČLÁNKY ODJINUD
HUMOR
ANKETY
NÁVŠTĚVNÍ KNIHA
DISKUSNÍ FÓRUM
 KONTAKTY
REKLAMA
NOVINKY NA WEBU

  REKLAMA

  KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

JAK NA VIRÓZU A CHŘIPKU

Zpět na úvodní stranu

RECEPTY OD LIDÍ

Grapefruity proti chřipce - Cítím-li, že na mě "něco leze", jsem nachlazená, všechno mě bolí atd., vymačkám si 2x denně šťávu z grapefruitu. Nejenže výborně chutná, ale zároveň mi pomůže od mých zdravotních problémů.

Černý čaj (nebo Vincentka) v rozstřikovači - Pernamentní rýma - Musel jsem stále užívat nosní kapky, jinak jsem nemohl normálně dýchat. Pak mi bylo doporučeno místo kupování kapek dát do rozstřikovače černý čaj a několikrát denně si stříknout do nosu. Funguje to skoro stejně jako kapky, ale je to skoro zadarmo a neničí to sliznici, což dělají všechny kapky při delším užívání.

Vypocení - uvařím si lipový čaj s medem - alespoň půl litru a pořádně teplého, a vlezu si pod peřinu vypotit se

Křen - Jeho silice rozpouštějí usazené hleny jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách. 2 lžíce najemno nastrouhaného křenu smícháme se lžící medu. 3x denně užíváme jednu čajovou lžičku.

Lípa - lipový květ vyvolává pocení a má schopnost rozpouštět hleny. Silný čaj z přírodního květu proto pijeme zejména při horečnatých onemocněních, jako je nachlazení nebo chřipka.

Sirup z cibule - Když vás bolí v krku, nakrájejte si do hrníčku cibuli. Dejte jednu vrstvu cibule, další posypte cukrem a tak naplňte celý hrníček. Ten pak přikryjte talířkem a nechte do druhého dne odstát. Potom si po lžičkách dávejte vzniklý sirup.

Cibulový sirup - ... mám babičkovský recept: Cibulový sirup. 3/4 hrnku naplním na drobno nakrájenou cibulí, zasypu 2 lžicemi krystalového cukru, pomačkám, zakryju a vyčkám (2-3hod), až to pustí šťávu.

Cibulový sirup - Nakrájejte 3 až 4 cibule na kolečka a skládejte je na sebe do nádoby. Jednotlivá patra prosypávejte cukrem (nejlépe třtinovým). Nádobu potom přikryjte a nechte odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijte do sklenice. Sirup užívejte při kašli několikrát denně po lžičkách.

Cibulový čaj - Tzn. do studené vody nakrájet cibuli na větší kousky, přivést do varu a poté nechat 20 min. stát. Pít po eventuálním přihřátí bez přísad a budeme zaručeně zdraví a odolní.

Štáva z cibule - Na kašel pomáha nakrájet nadrobno větší množství cibule. Tu pak promíchat s 2-3 vrchovatými lžícemi medu. Při pokojové teplotě pustí hodně šťávy. Pak kdy si vzpomenu po lžičkách popíjím.

Čaj z podbělu a šalvěje - Proti bolesti v krku je nejlepší pít 3x denně čaj z podbělu a šalvěje. Návod: do hrnku (250ml) dáme 1/2 lžičky podbělu a 1/2 lžičky šalvěje. Necháme 10 minut vylouhovat, čaj pijeme teplý.

Bylinkový čaj - Prášky či kapky nám sice pomohou utlumit bolesti nebo teplotu, ale k rychlému vyléčení doporučuji osvědčený bylinkový čaj. Obsahuje - echinaceu (třapatka nachová), lipový květ, černý bez, citronovou trávu (ta dá čaji vynikající chuť) a ženšen pro zvýšení energie.

Napařování nohou - Proti nastydnutí platilo už za mé babičky mít ruce, nohy a hlavu v teple. Věřte, že je to pravda. Aby se spustila rýma, je dobré si nohy napařit v teplé vodě - a přidávat stále horkou, dokud to lze vydržet. Je dobré do vody přidat sůl. To funguje hlavně u dětí na 100%.

Citron - Balíček rozinek spařte vroucí vodou a dejte do misky. Na ně vymačkejte šťávu ze 2 citronů a nechte několik hodin nasáknout. Vitamin C se naváže na hroznový cukr obsažený v rozinkách a je poté mnohem účinnější!

Česnek - Když cítíte, že na vás jde rýma, tak ráno, odpoledne a večer pořádně rozkousejte a spolkněte měsíček česneku. Není to zrovna příjemné a v ústech budete mít peklo, ale za dva dny si na rýmu ani nevzpomenete.

Česnek - Ráno si rozdrtit 5 až 6 stroužků česneku a rozmíchat s kostičkou sýra. Namazat na rohlík nebo chleba (osobně to celé zapíjím kakaem). Do odpoledne je po rýmě. Pokud se zopakuje ještě druhý den, je vyhráno.

Mléko, whisky, med - Pokud vás začne jakoby angínově bolet v krku a zrovna se vám nehodí hned běžet lékaři, doporučuji následující: ohřát mlíko, nalít do něj něco whisky a med. Někomu to nemusí chutnat, ale zabírá to :)

Cibule, med a česnek - S každoroční chřipkou se vypořádám vždy za pomoci cibule a medu, které smíchám dohromady a sním. Dalším vynikajícím pomocníkem je syrový česnek, který si přidávám do jídla hned při počátečních příznacích chřipky. Zápach z úst odstraní šálek kávy.

Medvědí mléko - Při nachlazení doporučuji medvědí mléko: ohřejeme mléko a do něho nalejeme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2 sklenice za večer a ráno se cítíte jak rybička

Šalvěj - Na bolest v krku je velice účinná šalvěj, kloktat teplý vývar. Působí desinfekčně, krk se ohromně zklidní a je příjemně v ústech.

Zinek - Na zmenšení rýmy stačí vzít 1-2x denně Zinek (tabletu). Tolik moje dva používané a osvědčené tipy

Zázvor - 10 g čerstvého strouhaného zázvoru vařte 5 minut v 1 litru vody. Poté ho promačkejte přes cedník a do vzniklého čaje se vymačkejte šťávu z jednoho citronu. Pijte horké.

Pekelná čtyřkombinace - Sáhla jsem po knihách o bylinkách a lektvarech našich babiček. Připravila jsme podle návodu pekelnou čtyřkombinaci: 1 díl citronové šťávy, 1díl medu, 1 díl cibule
(nasekané na kousky), 1 díl vymačkaného česneku.
Vše se smíchá a zavře na 5 hodin do sklenice a ponechá v pokojové teplotě. Pak se vše vymčká a zůstane šťáva, která se při nemoci užívá 1 čajová lžička 3x denně a preventivně 1x denně. Dostali jsme se z viróz, chřipek a teď jsme zdraví jako řípy. Má to jeden háček, hnusné na chuť a smradlavé! Ale pomáhá :-). Kdo má odvahu, ať vyzkouší.

Kloktání soli - Při bolesti v krku se mi osvědčilo sáhnout místo do lékárničky do kuchyňské linky. Ve skleničce vody rozpustím přiměřené množství soli (2-3 lžičky). Tento roztok poté kloktám a bolest je ta tam. Není to dvakrát příjemné, zato však účinné.

Zacpaný nos - Vymačkáme šťávu z jedné cibule, dáme do kapátka a nakapeme do každé nosní dírky dvě až tři kapky. Hrozně to štípe, ale během chvilky se uvolní nosní dírky a můžeme zase hezky dýchat.

U chronické rýmy nebo při chřipce se mi osvědčil jogínský trik - vypláchnout nosní dírky slanou a mírně teplou vodou. Nechte tekutinu v nose alespoň chvíli působit a poté se teprve řádně vysmrkejte. Nos se pěkně uvolní. Jedná se o velmi starý způsob jogínů.

Čaj proti kašli - Do čtvrt litru vody dáme 1 kávovou lžičku mateřídoušky a 1 kávovou lžičku tymiánu a plátek citronu. Na plotně necháme zpěnit, na 5 sekund odstavíme a ještě 2x opakujeme. Směs přecedíme, osladíme lžící medu a teplou pijeme.

Proti nachlazení - Postup léčby nachlazení: pít horký čaj s medem, občas i trochu pravé slivovice, hodně česneku a cibule. Takže jím hodně chléb se sádlem a cibulí nebo česnekem. Nebo topinky s česnekem. A když je nejhůř, jím česnek samotný.

Bolest v krku - nejrychleji vyzrajete starým osvědčeným receptem -kloktejte teplou vodu se solí! Je to sice dosti nelahodné, ale opravdu účinné.

Na rýmu a menší nachlazení - výplachy nosních dírek slanou vodou + večer pořádně natřít trup mastí s eukalyptem - dostane se v lékárně. Krásně hřeje a dobře se při ní dýchá.

Na chřipku - Dvakrát denně užívám vitamín C a calcium effervences, po příchodu z práce se naložím do vany s horkou vodou a napařím se. Po osušení se zabalím a vypotím v zábalu přikrývek. Velmi účinné.

Proti kašli - Proti kašli výborně pomáhá čaj z mateřídoušky (tymián) slazený medem. Med se nemá dávat do vroucího čaje, aby se nezničily důležité vitamíny. Další z mých oblíbených receptů je Vincentka s teplým mlékem (půl na půl), opět oslazená medem.

Něco pro zdraví - Například horká vana se zázvorem (v pytlíku jako jako koření, k dostaní ve všech obchodech s potravinami) před spaním a pak rychle do postele a vypotit!
Pomáhá také vyluhovaná směs několika bylinek (před spaním nebo ráno na lačno): fenykl, mateřídouška, lípa, šalvěj, to vše dochuceno medem. Mňam!

RÝMA - Nejprve obvykle pocítíme nepříjemné škrábání v krku a určitou únavu. Občas se může přidat i zvýšená teplota. Tyto příznaky přetrvávají dva až tři dny, poté se spustí rýma. Provází ji slzení očí, kýchání, bolestí hlavy, někdy také kašel.
Důležité je zůstat v teple, v klidu a pít dostatek tekutin. Rýma je virové onemocnění, proto nejsou vhodná antibiotika, protože ta na viry nezabírají. Při teplotách můžeme užívat léky s obsahem paracetamolu, například paralen nebo panadol. Někdy uleví také nosní kapky nebo spreje. Důležitá je samozřejmě i strava. Vhodné jsou polévky, lehká jídla, dostatek ovoce. Mléčná jídla nejsou se příliš nedoporučují, protože zvyšují tvorbu hlenu.
Mnohdy se k rýmě přidruží zánět středního ucha nebo průdušek. K lékaři bychom měli zajít okamžitě, pokud se vyskytne zrychlené dýchání, lapání po dechu nebo sípání, protože to může signalizovat závažnější infekci.
Rýma by měla po týdnu vymizet. Pokud se tak nestane a z nosu stále vytéká hlen, může se jednat o chronický zánět dutin, je tedy třeba vyhledat odborníka. Vyšší teplota může zase signalizovat zánět středouší nebo bakteriální infekci.
Pro léčbu rýmy máme na výběr velké množství nosních kapek a sprejů, které pomáhají uvolnit ucpaný nos. Nesmí se však používat déle jak týden, jinak hrozí nebezpečí poškození nosní sliznice a jejího stálého zduření. Patří sem např. Sanorin, Nasivin, Olynth, Otrivin, Vibrocil. K dispozici jsou také bylinkové olejové kapky Pinosol. K regeneraci nosní sliznice a prevenci jejího onemocnění lze doporučit Vincentku – buď nosní sprej či inhalaci minerální vody. Na suchou nosní sliznici jsou vhodné kapky Mucoseptonex.

Když zaútočí baktérie
Kromě nosních kapek se doporučují také nosní spreje, neboli nosní sprchy, které ve chvíli, kdy již sliznice není po užití kapek tak opuchlá, dokáží naředit hlen v nose. Ty pak jdou snáze odstranit. A to je důležité, protože hlen brání správné funkci nosu, máte tendenci dýchat ústy a navíc se může posouvat nosohltanem do dolních cest dýchacích či nosních dutin a tam způsobit zánět. A takový průběh pak může skončit komplikovaným onemocněním, kde již nebudou na vině jen viry ale i baktérie a jedinou pomoc nabídnou antibiotika.
Právě antibiotikům by se přitom měl každý snažit vyhnout. Dokáží sice zničit původce potíží, ale jejich účinek je podobný kobercovému náletu. Likvidují i dobré baktérie, zejména ty ve střevech. Bez jejich správné funkce je pak organismus oslaben, ztrácí svoji obranyschopnost, a až se vyléčíte, rozhodně budete náchylnější k další viróze či jinému zdravotnímu problému.
Pokud už tedy na antibiotika dojde, vždy spolu s nimi jezte laktobacily - ať již ty přírodní z kysaných mléčných výrobků, nebo v tabletách. Pozitivně totiž působí na střevní sliznici a dokáží ji rychleji obnovit.

Zvlhčujte svůj nos
Pro plíce je výhodné, aby teplota vzduchu, který do něj přichází, byla zhruba 37 stupňů Celsia. A nos to "dokáže", například při teplotě okolo nula stupňů ohřeje vzduch na dvacet stupňů. Výhodné pak je nosem i vydechovat. Tím totiž sliznici vracíte teplo.
Problémem při dýchání není ale jen chladný vzduch, ale i teplý. Když totiž například dojde k prudkému zvýšení tepoty, hlen, který se v nose přirozeně posouvá pomocí řasinek, se začne ukládat a tvoří různé krusty. K tomu se přidá například i pocit suchosti v ústech. Špatně pak stav ovlivňuje také nízká vlhkost vzduchu. Při ní se mění viskozita hlenu, který pak není vlhký a hůře se po sliznici posouvá. "Vzhledem k tomu, že se málokdy pohybujeme v místnostech, kde by byla vhodná snesitelná vlhkost vzduchu, pomáhá někdy jako prevence proti přesychání různé zvlhčování sliznic. To lze dosáhnout například nosními spreji," doporučuje Hana Fišerová a zároveň zdůrazňuje, že tyto přípravky si není možné plést s nosními kapkam

U rýmy je třeba zpozornět tehdy, když dostane žlutozelené zabarvení, pak je jasné, že se k původní virové infekci, projevující se rýmou čirou, přidala bakteriální.

Šíří se nejen při kýchání a kašlání vzdušnou cestou, ale také přímým kontaktem. Výtok z nosu obsahuje největší množství virů, proto je rýma nejnakažlivější v prvních dnech. V době, kdy rýma zhoustne, už není nebezpečí nákazy pro okolí tak veliké.

KAŠEL - Při terapii kašle je v první řadě třeba určit, o jaký kašel se jedná

SUCHÝ NEBO VLHKÝ KAŠEL
Než začneme s léčbou kašle, je třeba si uvědomit, o jaký typ kašle se jedná. Podle toho, zda je při kašli uvolňován sekret (hlen) či nikoli, rozeznáváme vlhký (tzv. produktivní) a suchý (tzv. neproduktivní) kašel.
Suchý kašel může být reakcí na podráždění. Většinou však suchý, dráždivý kašel provází počáteční fázi onemocnění dýchacích cest; snažíme se jej mírnit antitusiky; tj. léky tlumící kašel, která obvykle snižují dráždivost centra pro kašel nebo působí místní znecitlivění. Do této skupiny patří např. kapky Ditustat, Tussin, Stoptussin, Sinecod a další.
Vlhký kašel naopak není žádoucí tlumit, aby nedocházelo k hromadění sekretu (hlenu) v dýchacích cestách. Vhodné je v takových případech užívání léků, které podporují a usnadňují vykašlávání hlenu, tzv. mukolytik např. ACC, Ambroxol, Mucosolvan, Bromhexin atd. Mukolytika snižují viskozitu (vazkost) hlenu a zároveň zvyšují aktivitu řasinkového epitelu dýchacích cest. Výsledkem je pak urychlení a usnadnění odstraňování sekretu (hlenu) z dýchacích cest. Úlevu mohou přinášet i bylinné čaje, které obsahují části rostlin bohaté na přírodní látky; např. silice, saponiny a slizy.

AKUTNÍ A CHRONICKÝ KAŠEL
Důležitá je i délka přetrvávání kašle. Akutní kašel bývá průvodním příznakem zánětlivých onemocnění dýchacích cest. Akutní kašel obvykle netrvá déle než 2 až 3 týdny. O chronickém kašli mluvíme tehdy, jestliže přetrvává déle než 3 měsíce v roce a opakuje se. Déletrvající kašel by měl být vyšetřen lékařem, stejně jako kašel, při kterém dochází k vykašlávání i malého množství krve.
Obecně lze říci, že pokud se kašel nezlepší u dospělého do pěti dnů a u dítěte do tří dnů, měli bychom vyhledat lékaře.

BOLEST V KRKU
S bolestí v krku můžeme bojovat pomocí pastilek, které obsahují antiseptickou a někdy též lokálně znecitlivující složku. Pastilky (na trhu je jich dostupná celá řada) se několikrát denně cumlají, kromě nich můžete použít kloktadla (Tantum Verde, Corsodyl) či ústní spreje (Jox, Stopangin). Pamatujte na to, že půl hodiny po aplikaci není vhodné jíst ani pít, aby látka měla dostatečný čas v místě působit.

CHŘIPKA
Daří se ji hlavně ve vlhkém počasí a při teplotách kolem nuly Nemá ráda mráz. Ze zkušenosti víme, že se epidemie objevuje nejčastěji od konce ledna do začátku března.

- Chřipka se vyznačuje horečkou, únavou, bolestí hlavy, kloubů, svalů a zad („bolí celý člověk“). Může se objevit zimnice, nevolnost, nechutenství, pocit ucpaného nosu, pálení v krku, průjem či zácpa.
- Trvání chřipky, kterou neprovází další komplikace, bývá 4-7 dní. Oslabení organismu však může usnadnit nasednutí další infekce - nejčastěji se přidružuje bakteriální zánět průdušek, zápal plic, zánět vedlejších nosních dutin.
- Horečka je přirozenou obranou reakcí organismu proti infekci, neboť vyšší teplota pomáhá v boji proti virům, a proto ji nesnižujeme, nepřesahuje-li 38°C. Léky proti horečce se nazývají antipyretika a protože působí i proti bolesti, užíváme název analgetika-antipyretika. Do této skupiny léčiv patří např. kyselina acetylsalicylová, paracetamol a ibuprofen.

Očkování
Lékaři, nebo minimálně jejich část, tvrdí, že pro zdravé lidi včetně dětí tak důležitá není, protože jejich tělo se s chřipkou dokáže vypořádat a navíc se tím jejich imunita zase o něco posílí. Poslední dobou se však objevil nový pohled. "Očkovat by se mělo nechat co nejvíce lidí, protože se tím sníží riziko vzniku a šíření nového typu viru, který by mohl způsobit obávanou pandemii," vysvětluje hlavní republikový hygienik Michael Vít. Určitě je ale vhodné pro lidi s chronickými zdravotním problémy, jako je třeba cukrovka či srdeční choroby, a pro pacienty s imunitními problémy.
Proti chřipce je také možno se nechat očkovat nejlépe v období od září do listopadu, přičemž úspěšnost očkování se pohybuje kolem 50-70%.

  DISKUTUJTE ZDE...

VZKAZNÍK
FUN FOTO VÍCE...
 NAŠE IKONKY
 SPŘÁTELENÉ WEBY
Cyklotrasy.info