KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

KRNOV-RACIBORZ-OPAVA-KRNOV

Délka trasy: 110,5 Km

Fotogalerii najdete zde...

Mapu trasy najdete dole pod článkem

TRASA:
Krnov (hl.vlak.nádr.)-Úvalno-(hran.př.)-Branice-Nasiedle-Lubotyn-Dzierzyslaw-Kietrz-Pietrowice Wielkie-Raciborz
-Ocice-Samborowice-Pietraszyn-(hran.př.)-Sudice-Kobeřice-Hněvošice-Služovice-Pusté Jakartovice -Opava Kateřinky-Opava-Vávrovice-(hran.př.)-Wiechowice-Uciechowice-Branice-(hran.př.)-Úvalno-Krnov (hl.vlak.nádr.)

POPIS:
Vyjíždíme od hlavního vlakového nádraží a pokračujeme po Revoluční ulici směr Opava. Projedeme dva kruhové objezdy a za městem pokračujeme po středně frekventované silnici č.57 až do Úvalna.

Zde odbočíme doleva a přes hraniční most se dostaneme na polskou stranu, kde pokračujeme (cca 18km) po klidných silnicích přes Nasiedle, Lubotyn, Dzierzyslav do Kietrze. Odtud pokračujeme po středně frekventované silnici č.416, která vede z Glubczyc až do asi 18 km vzdáleného Raciborze.

Do Raciborze vede cesta zkopce a město máme jak na dlani. Jedeme stále po hlavní silnici rovně až k ceduli Centrum, kde odbočíme mírně doprava a po chvíli jsme v Raciborzi (Ratiboři). Zde obhlídneme rynek (náměstí), pojíme a pokračujeme přes pravý roh náměstí (kostel máme při výjezdu z náměstí po levé ruce) a pokračujeme po Opawské silnici.

Za Raciborzem vede naše cesta po málo frekventovaných cestách vlastně až do Opavy. V Polsku ještě projedeme obcí Samborowice a dostaneme se na hraniční přechod Pietraszyn-Sudice.

V Sudicích po pravé straně obhlídneme památník československých tankistů (v 2.svět.válce zde sváděly tuhé boje) a pokračujeme do Koběřic, kde zazáčíme doprava podle
ukazatele Opava, Hněvošice (pozor, odbočka je celkem nenápadná). Z Hněvošic, přes Služovice, Pusté Jakartovice přijíždíme do Opavy Kateřinek.

Před Opavou ještě zaznamenáváme po pravé straně pohraniční opevnění, ale o chvíli jsme už v Opavě kde sjedeme na asi 100-200m na hlavní silnici, aby jsme na další odbočce odbočily doprava směr tenisové kurty. Za stříbrným jezerem po pravé straně po chvíli odbočíme za řekou doprava a podél tenisových kurtů pokračujeme rovně. O chvíli se napojujeme na cyklotrasu č.55, po které pokračujeme přes Vávrovice k hran.přechodu.

Na křižovatce odbočujeme doprava a přes hraniční řeku Opavu se dostáváme na polské území, po kterém pokračujeme alejí po nefrekventované silnici až na křižovatku, kde bude na odbočce vlevo kamenná zastávka. Odbočujeme na křižovatce vlevo a pokračujeme do Branic.

O chvíli se dostáváme na českou stranu opět přes hraniční most do Úvalna. Zde odbočujeme doprava na středně frekventovanou silnici č.57 po které dojíždíme zpátky do Krnova.

Kvalita cest: všude pěkný asfalt, kromě za hranicemi ve Wiechowicích je plno děr na vozovce. Dál směr Branice už je to lepší, i když občas nějaká ta dírka na vozovce se objeví.
Hustota automobilového provozu: Krnov-Úvalno: hlavní silnice, středně hustý provoz. Úvalno-Kietrz: silnice s minimálním provozem, Kietrz-Raciborz: hlavní silnice, malý až středně hustý provoz, Za Raciborzem ještě chvíli střední provoz, dále pak až na hranice v Pietraszyne malý provoz. Za hranicemi v Sudicích až po Opavu Kateřinky malý provoz. Opavu kromě 100m úseku projedete bočníma ulicemi s nevelkým provozem. Po odbočce vpravo směr tenisové kurty až k hranicím Vávrovice-Wiechowice malý provoz. Na polské straně Wiechowice až po hran.př Branice a do Úvalna minimální provoz. Úvalno-Krnov: hlavní silnice, středně hustý provoz.

Odkazy:
www.raciborz.pl/cz - stránky o měste Raciborz v českém jazyku

INTERAKTIVNÍ MAPA TRASY:
(možnost posuvu, přiblížení mapy, přepínaní mezi terénní mapou, silniční,...mapou,
kliknutím na spodní nápis ji zvětšíte).


Cyklistická trasa 20842 - powered by Bikemap 

Město Ratiboř se nachází v údolí horní Odry u vrat Moravské brány v blízkosti českých hranic. Je to středisko s bohatou historickou tradicí na území Horního Slezska, ve kterém se během staletí křížily vlivy polské, českomoravské a německé kultury.

Město Ratiboř se nachází na důležitých komunikačních tratích; silničních i železničních. Ve městě se protínají trasy: Katowice – Bielsko-Biała – Rybnik – Racibórz – Kłodzko, Opole – Racibórz – Ostrava a také Gliwice – Opava – Olomouc. Město je důležitým železničním uzlem trati Ostrava - Racibórz – Rybnik – Katowice, Ostrava – Racibórz – Kędzierzyn Koźle – Opole, Racibórz – Głubczyce.

Na české hranici je v obci Chałupki železniční i silniční hraniční přechod a další hraniční přechody jsou v obcích Pietraszyn – Sudice, Chałupki – Šilherovice, Tworków – Hatˇ, Rudyszwałd – Hatˇ, Bolesław – Píšť, Krzanowice – Chuchelná, Krzanowice - Strahovice. Ve vzdálenosti 45 km od Ratiboře se nachází mezinárodní letiště Katowice – Pyrzowice. Většina turistů nedovede ocenit tuto krajinu, avšak v Ratiboři a jeho okolí, se můžeme setkat s obrazem krásných lesů, unikátní přírodou a historickým dědictvím. 

Téměř na předměstí Ratiboře na území přes 400 hektarů ve starém povodí Odry se nachází přírodní rezervace lesů a rybníků Łężczok. Tady se můžete setkat s černým čápem, potápkou, kormoránem. Ale je to ráj nejen pro ornitology: je zde možnost vidět část velice vzácné lesní rezervace – luhu.Mezi rybníky rostou několik set let staré duby a buky, kolem nich si můžeme všimnout bahenních rostlin a rákosů.

Když jdeme kolem náměstí, procházíme se kolem obnovených historických památek: klasicistické budovy soudu, neogotického vězení, pozůstatků dávných vězeňských zdí a mnoha posvátných budov. Jednou z městských zajímavostí je socha Matky Boží z roku 1725, která se nachází na náměstí. Byla vystavěna jako poděkování za záchranu města před epidemií cholery. Dávný kostel sv. Ducha a sídlo ratibořských dominikánek je dnešní muzeum (foto 7). V tomto muzeu jsou hlavními atrakcemi např.: egyptská mumie, která byla přivezena do Ratiboře v první polovině XIX. století a gotický kachlový krb, který se dříve nacházel na Piastovském hradě