KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

GPSies.com - PLÁNOVÁNÍ A EVIDENCE CYKLISTICKÝCH TRAS

GPSies.com je podobný program jako u nás více známý Bikemap.net.
Na GPSies.com ale nenajdete jen cyklistické trasy, ale např. i pro pěší, motoristy, vodní, a zimní sporty,...

Ve vyhledávání tras můžete vyhledávat podle podle libovolných kritériích. Různé aktivity lze vyfiltrovat (MTB, silniční kolo, moto, běžky...), dále je zde možnost výběru v charakteristice, povrchu a typu terénu a dalších vlastnostech. Dále můžete hledat podle vzdálenosti (např. 50 - 65 km), podle nastoupaných metrů, nadmořské výšky. Také zde můžete v jakém městě či jeho okruhu chcete trasy hledat, podle názvu nebo popisu trasy (např. pokud hledáte průjezdní místo a je uvedené v nadpisu nebo v popisu trasy, tak vám ho program najde), uživatele, zda s obrázky, videem.
Trasu lze zobrazit na mapách Google (klasická, terénní, satelitní, hybridní, earth), Microsoft (klasická, satelitní, hybridní), Yahoo (klasická, satelitní), Open street map (klasická, cycle).
Dále se dá na mapě zobrazit fotky, počasí, odkazy na Wikipedia, YouTube, Webkamery, trasy v blízkosti, dále Waypointy, fotky na Picase a možnost přepnutí na Geocaching map. Také je zde možnost zobrazit mapu na celé obrazovce.

V plánovači tras si můžete trasu nahrát přímo z GPS od Garminu nebo si ji vytvořit ručně.
Při ručním vytvořením nemusíte stále klikat na mapu jako u Cykloserveru (nemá ale turistickou trasu jak Cykloserver), ale je zde podobný nástroj jako u Bikemapu "magnet". Pokud máte zaškrknutou funkci "Kopírovat silnici" trasa mezi vašimi dvěma vytvořenými body bude kopírovat silnici. Pokud zaškrnete i "Walking", trasa bude kopírovat i menší cesty (podle mých zkušeností i některé, které na Bikemapu nejdou). Dále je zde "vycentrovat mapu", kdy vámi zadaný poslední bod se vždy posune doprostřed mapy a "Waypoints" (trasový bod, orientační bod, bod navigace). Již při tvorbě trasy můžete kliknout na tlačítko "aktualizovat nadmořskou výšku" a podívat se na aktuální výškový profil (tak můžete již v průběhu vytváření trasy hledat co nejvhodnější trasu např. přes pohoří).
Po vytvoření trasy na mapě a uložení je dalším krokem přidání vlastností, popisu trasy,... - viz níže (nahrát trasu)

Vytvořenou trasu si poté můžete přímo stáhnout (v různých formátech - viz níže) do vašeho PC nebo přímo do GPS Garmin, aniž by jste ji museli ukládat na GPSies.com. Pokud máte na trase vytvořené i waypointy, můžete stáhnout trasu i s waypointy nebo jen waypointy. Je zde i volba zda chcete zapnout korekci výškového profilu -buď brát nadmořskou výšku z webové služby nebo nadmořskou výšku poskytnutou zařízením GPS, obrátit průběh trasy, .... Pokud potřebujete snížit počet trasových bodů (pro použití v GPS), lze použít kromě jednoduchého matematického snížení, použít komplexnější Douglas Peucker algoritmus.

Na GPSies.com můžete nahrát trasu buď vybráním souboru GPX z vašeho počítače nebo z GPS přístroje Garmin.
Po zadání názvu trasy můžete určit zde trasa bude soukromá či veřejná, můžete přidat popis trasy, odkaz na webovou stránku pro více informací. Pokud je trasa jednou z etap, např. 4 denní dovolené na kole, lze přidat další etapy. Poté lze u uložené trasy ukázat všechny etapy na jedné mapě (max.10). Dalším krokem je přiřazení vlastností trasy: druh aktivity (kolo, MTB, silniční kolo, auto, lezení,...), oficiální trasa (dálková, regionální cyklotrasa, in-line, událost, triatlon, turistická,...), charakteristika terénu (rovinatá, kopcovitá, horská), další vlastnosti (značená, vhodná pro rodiny, plánovaná, kjlidná, rušná, GPS záznam,...), povrch cesty (zpevněná, měkká, nezpevněná, hladká, kamenitá, výmoly/hrboly), typ terénu (terén, pěší cesta, sigltrack, polní/lesní cesta, cyklotrasa/cyklostezka, silnice, štěrk/písek).

K trase můžete přidat obrázek z vašeho PC, fotky z fotoalba Picasy (náhledy budou pod mapou). Pokud máte u fotek i místo pořízení, zobrazí se Vám fotky i na mapě (lze vypnout). Také lze k trase přiřadit jedno video z YouTube. Ukázka trasy

Při nahrání jsou podporovány formáty: Google Earth (KML, KMZ), PCX5 (tracks, waypoints), GPX (tracks, routes, waypoints), GPX Garmin Streetpilot, Garmin Course (CRS, TCX), CompeGPS, GeoRSS, Logbook, NMEA, OVL (ASCII), Fugawi, KOMPASS Verlag (Alpenverein), Navigon Route, OziExplorer, qpeGps Track, MagicMaps IKT, TomTom ITN, Suunto SDF, Magellan Track, PathAway.

Na webu najdete také konvertor - výborný nástroj na konverzi souborů tras. Stačí vybrat soubor GPX z vašeho počítače nebo z GPS přístroje Garmin a konvertovat ho do vybraného formátu (viz soubory výše) nebo jako waypoint.

Skupina tras (novinka 10.2011) - možnost řazení Vašich i tras od jiných uživatelů do Vámi vytvořených skupin (např. skupiny podle regionu, typu kola, plánované apod.)

Vpravo nahoře najdete:
Moje trasy - kde najdete vaše uložené trasy. Zde se Vám nabízí řada možností.
Můžete hledat mezi vašimi trasy (viz nahoře vyhledávání tras), zobrazit ty nejnovější trasy (krátký souhrn s mapou), zobrazit seznam tras - zde můžete trasy seřadit podle země, názvu trasy, vzdálenosti, datumu, souřadnic,...Se seznamu můžete vybrat max. 10 tras, které lze zobrazit na společné mapě, nebo si trasu můžete zde stáhnout do PC.
Ze statistických funkcí tu jsou - nejlépe hodnocené, nejvíce zobrazené a nejvíce stažené trasy. Ve statistice najdete také statistiku pro celý web (nejlepší uživatelé, země,...)
Schránka - zde si můžete uložit např. vaše oblíbené trasy, trasy jiných uživatelů,...
Můj profil - vaše trasy na mapě, seznam tras, schránky, nejnovější trasy, možnost zobrazení všech tras v Google Earth nebo Google map, stáhnutí jako MS Excel. Dále tu jsou statistiky, odkazy na vaše trasy, vytvoření či úprava profilu, uživ.jméno na Picase a Panoramiu, účet na Twittru a výbět obrázku či fotky z vašeho PC.

Trasy na GPSies si můžete upravovat, vymazat, vytvořit alternativní trasu, poslat odkaz kamarádovi, přidat do schránky či exportovat do GPX přístroje Garmin. Trasu také můžete odeslat do Openstreemap pod vašim jménem, nebo anonymně pod GPSies. Pokud má trasa více etap, můžete si je zobrazit na jedné mapě (max.10).

Pokud se nejedná o vaší trasu, můžete vytvořit vlastní alternativu (pokud to nemá vlastník trasy zakázané), poslat kamarádovi, přidat do schránky, exportovat do GPS přístroje Garminu.

U tras mohou všichni hodnotit trasu podle pěti kritérií. U trasy lze i vidět kolikrát byla shlédnutá a stažená.

Překlad: Program GPSies.com byl již zčásti přeložen, já jsem pak přeložil zbytek hlavního překladu. Kdo zná starší verzi překladu musím upozornit, že jsem udělal pár drobných oprav, ale hlavně u "typu terénu" jsem změnil "cesta" na "pěší cesta", "turistická stezka" na "polní / lesní cesta"

Pokud najdete další nesrovnalost v překladu budu rád za upozornění.

Pokud můžu porovnávat GPSies a Bikemap (recenze z r.2008) jeví se mi ten první jako lepší. Je zde více možností jak v popisu trasy, tak ve vyhledávání.

Diskutovat můžete ZDE...

Ukázka trasy

Video z tvorby trasy na YouTube: